Közélet

Egyre több a lakástűz a megyében, és mindegyikben van valami közös

Egyre több a lakástűz a megyében, és mindegyikben van valami közös

2021. november 24., szerda
Egyre több a lakástűz a megyében, és mindegyikben van valami közös

Október vége óta egyre több helyre riasztják a megyei tűzoltókat lakástűzhöz, melyek közül több is tragikusan végződik - tájékoztatott róla a Katasztrófavédelem.

Csongrád-Csanád megyében az előző fűtési szezonban összesen 140 lakástűz történt, melyekben 21-en sérültek meg és egy ember veszítette életét. A legtöbb esetben egy-két négyzetmétert érintettek a tűzesetek, de akadt, ahol 200 négyzetméteren pusztítottak a lángok. Tizenhét alkalommal a kéményben lerakódott korom miatt kellett beavatkozni.

Az esetek felében, azaz mintegy 70 alkalommal Szegedre riasztották a tűzoltókat.

Idén eddig összesen 21 lakásban illetve családi házban csaptak fel a lángok. Volt, ahol a falban futó vezetékek nem bírták a terhelést, máshol pedig a fűtőeszközök szabálytalan használata okozott tragédiát. Ugyanakkor a tűzhelyen felejtett étel is sokszor okoz riadalmat.

A Katasztrófavédelem szerint a tűzesetek egyik helyszínén sem volt jelen tűzjelző berendezés.

Márpedig a hő- és füstérzékelők életeket és értékeket mentenek. Egy jó minőségű berendezés már a tűz keletkezésekor jelez, amikor még sérülések nélkül ki lehet menekülni a lakásból. Az elszenvedett kár is kisebb lehet, hiszen minél hamarabb érkeznek ki a tűzoltók, annál gyorsabban kezdik meg a mentést.

A tájékoztató szerint csakis abban az esetben próbálhatjuk meg mi magunk eloltani a tüzet, hogyha azzal nem kockáztatjuk a saját magunk vagy mások testi épségét. Ellenkező esetben azt tanácsolják a hatóságok, hogy hagyjuk el a helyiséget, csukjuk be az oda vezető ajtókat és hívjuk a 112-es segélyhívót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.