Egészség

Egyre magasabb a szennyvíz víruskoncentrációja, brutális számok érkeztek a hétvégéről

Egyre magasabb a szennyvíz víruskoncentrációja, brutális számok érkeztek a hétvégéről

2021. november 15., hétfő
Egyre magasabb a szennyvíz víruskoncentrációja, brutális számok érkeztek a hétvégéről

A negyedik hullám még továbbra is felszálló ágban van: ezt bizonyítják a hétvégén összesített járványadatok és az NKK szennyvízben mért koronavírus-koncentrációja is. A leghatásosabb védekezés a fertőzéssel szemben a védőoltás, amit ugyan már sokan vettek fel, továbbra is van, aki tartózkodik tőle.

A járvány eddigi hullámaitól eltérően jelentősen segíti a védekezést, hogy már van vakcina és a magyar lakosság többsége felvette az oltást. Az egész országban magas az átoltottság, a 12 év feletti lakosság átoltottsága 68,1%-os, de mindenhol vannak még, akik nem vették fel az oltást.

Csongrád-Csanád szinte sereghajtó átoltottságban

Az országban Pest megyében a legnagyobb az átoltottság hányada, ott a lakosság 74% oltatta már be magát, a legalacsonyabb pedig Jász-Nagykun-Szolnok, ahol nem éri el a 60 százalékot (59,7%) ez a szám. Csongrád-Csanád megye ehhez képest 67 százalékos átoltottsággal rendelkezik, ez egy gyenge középmezőnyt jelent a többi megyéhez viszonyítva.

Ábra: koronavirus.gov.hu

Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, amitől a beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Az Oltási akcióhét (november 22-29.) során az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasoljuk akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják felvenni.

Tovább nőtt a szennyvíz víruskoncentrációja

Az NKK múlt héten közölt adatai szerint országszerte szinte mindenhol emelkedett a szennyvízben található koronavírus-örökítőanyag koncentrációja. Ebből arra lehet következtetni, hogy a negyedik hullám még mindig felszálló ágban van, és azt írják ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik. A mért adatok alapján a 44. héten 16 minta emelkedett, 6 település pedig mérsékelt minősítést kapott.

Ábra: NKK

Döbbenetes hétvégi adatok

A kormányzati koronavírus tájékoztató portálon közölt számok sokkolóak - múlt héten, már rosszabb volt a járványhelyzet, mint tavaly ilyenkor, és az előzőekben ecsetelt információk alapján ez még közel sem a járvány csúcspontja.

A három nap alatt 21 060 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 304 többségében idős, krónikus beteg. Azonban egyre többen is gyógyulnak ki a kórból, eddig 825 775-en győzték le azt, az aktív fertőzöttek száma pedig 102 898 főre emelkedett. Jelenleg 5286 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen.

via koronavirus.gov.hu / Kiemelt kép: Pixabay

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.