Egyedülálló levegőtisztító rendszert fejleszt egy szegedi cég

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közösségi közlekedés járműveinek légtechnikai rendszerére szerelt levegőtisztítő berendezést fejleszt a szegedi SolvElectric Technologies Kft. jelentős kormányzati támogatással.

Az idén harmincéves Solvelectric Technologies Kft. 2004 óta foglalkozik személyszállító kabinrendszerek légtechnikai rendszereinek tervezésével és kivitelezésével. A vállalkozás korábban partnerei részére végzett légtechnikai rendszerek tervezésével kapcsolatos feladatokat. A korábbi kutatási és fejlesztési eredményekre alapozott projektben az új levegőtisztító rendszer kifejlesztése mellett elvégzik a termék autóbuszokon történő kipróbálását és piacra vitelét.

A program, amely 2023 nyaráig tart, mintegy 313,2 millió forintos költségvetéssel rendelkezik – ebből 201,58 millió forint támogatást nyert el az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése alapján.

A vállalkozás olyan levegőtisztító technológiát fejleszt, amely úgynevezett fotokatalikus elven működik és a piacon edülállóként alkalmas lesz a magas levegőáramoltatási környezetben is hatékonyan tisztítani a levegőt. A berendezést a járművek légtechnikai rendszerébe építik: az alkalmazott LED-ek és bevonatok teljesen biztonságosak, így menet közben is egy légtérben működtethetnek az utasokkal.

A Solvelectric Technologies Kft. jogelődjét 1991-ben alapították Szegeden, a vállalkozás 1993 óta végez kereskedelmi tevékenységet, 2012-ben hozta létre saját kutatás-fejlesztési részlegét. Az innovációs tevékenység eredményeként a cég sikerrel vezette be a piacra növénytermesztéshez használható led-lámpáit, nagy teljesítményű szolár invertereit, illetve légtisztító-berendezéseit. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 33 alkalmazottat foglalkoztató cég tavaly – a 2019-es 23,5 százalékkal meghaladó – 506,7 millió forint nettó árbevételt ért el. Adózott eredménye 2019-ben 18,1, 2020-ban 8,9 millió forint volt.

via MTI

Előző sztori

Erős és szolidáris Szeged: kifúrták az egyetlen nőt a csoportképről a Városházán

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

A szezon első hazai győzelme