Közélet

CSALÁDOSOK: így lehet százezrekhez jutni, csak ezt kell kitölteni

CSALÁDOSOK: így lehet százezrekhez jutni, csak ezt kell kitölteni

2021. november 3., szerda
CSALÁDOSOK: így lehet százezrekhez jutni, csak ezt kell kitölteni

A kormány ígérete szerint az idén befizetett személyi jövedelemadót legkésőbb február 15-ig visszatérítik jövőre a gyermeket nevelők számára - így a családosok több százezer forinthoz juthatnak majd. Az adóhivatal online felületén már elérhető a nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez, amelyet december 31-ig lehet benyújtani.

Ezeket az adatokat kell megadni...

A nyilatkozatban a kitöltő megadhatja az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatokat, ami a bankszámlaszám vagy postacím, és ellenőrizheti, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV mely további adatait ismeri. Mindezek mellett nyilatkozhat arról, hogy jogosult az adó-visszatérítésre.

A NAV előre kitölti a már számára rendelkezésre álló adatokkal a nyilatkozatot.

A nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból érhető el és többféle módon kitölthető:

  • online felületen - ehhez ügyfélkapus bejelentkezés szükséges
  • papíron - postai úton vagy személyesen

Az se aggódjon, aki decemer 31-ig elfelejtené beadni a nyilatkozatot: a visszatérítéshez való jog a 2021-es adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-ig.

Az adó-visszatérítésre az jogosult, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó. A visszafizetés felső határa a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.