/

CSALÁDOSOK: így lehet százezrekhez jutni, csak ezt kell kitölteni

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány ígérete szerint az idén befizetett személyi jövedelemadót legkésőbb február 15-ig visszatérítik jövőre a gyermeket nevelők számára – így a családosok több százezer forinthoz juthatnak majd. Az adóhivatal online felületén már elérhető a nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez, amelyet december 31-ig lehet benyújtani.

Ezeket az adatokat kell megadni…

A nyilatkozatban a kitöltő megadhatja az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatokat, ami a bankszámlaszám vagy postacím, és ellenőrizheti, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV mely további adatait ismeri. Mindezek mellett nyilatkozhat arról, hogy jogosult az adó-visszatérítésre.

A NAV előre kitölti a már számára rendelkezésre álló adatokkal a nyilatkozatot.

A nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból érhető el és többféle módon kitölthető:

  • online felületen – ehhez ügyfélkapus bejelentkezés szükséges
  • papíron – postai úton vagy személyesen

Az se aggódjon, aki decemer 31-ig elfelejtené beadni a nyilatkozatot: a visszatérítéshez való jog a 2021-es adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-ig.

Az adó-visszatérítésre az jogosult, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó. A visszafizetés felső határa a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Előző sztori

A hódmezővásárhelyi Fidesz fizetetlen szabadságra küldené Márki-Zayt

Következő sztori

Összefognak Szeged Csillagai, a PICK Szeged és a kortárs balett