Egészség

Csak a belföldi utazást javasolja karácsonykor a miniszter

Csak a belföldi utazást javasolja karácsonykor a miniszter

2021. november 7., vasárnap
Csak a belföldi utazást javasolja karácsonykor a miniszter

Az országban maradást javasolta az olaszoknak a téli szünetre Roberto Speranza egészségügyi miniszter egy vasárnapi interjúban, miközben az északi régiókban szigorú óvintézkedésekkel készülnek a karácsonyi vásárok megnyitására.

Roberto Speranza a Corriere della Sera című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az olaszországi vakációzást javasolja az idei téli szünetben is a külföldre való utazás helyett.

"Ha a kórházak bírják a terhelést, nem lesz szigorítás, és a karácsony olyan lehet, mint a pandémia előtt volt. Ha viszont a kórházra szoruló betegek száma emelkedik, területi korlátozások bevezetésére kerül sor"

- hangoztatta az egészségügyi miniszter.

Kijelentette, Olaszországban a járványmutatók és az oltottak aránya a legjobbak közé sorolhatók Európában, "mégis óvatosnak kell maradni, mivel egész Európában komoly a helyzet, és a járványhullám még mindig magasan jár".

Franco Locatelli a Közegészségügyi Hivatal elnöke szerint az idei karácsonyon sokkal nagyobb társadalmi életet lehet majd élni, mint tavaly. "A helyzetet nem szabad alábecsülni, de nem szabad engedni a pániknak" - jelentette ki. Emlékeztetett, hogy tavaly ilyenkor a járvány terjedését mutató reprodukciós ráta 15,7 százalékos volt a mostani 1,2 százalékhoz képest. Egy évvel ezelőtt több mint 25 ezer Covid-19 beteg volt kórházban a mostani valamivel több mint 3500-hoz képest, és tavaly ugyanilyenkor egy nap alatt 445 beteg halt meg, miközben most 51 a halálos áldozatok napi száma.

Az Assoutenti fogyasztóvédő szövetség vasárnapi közleménye szerint az egészségügyi miniszter riogatja a lakosságot. A szervezet hangsúlyozta, hogy a járvány előtt több mint 18 millió olasz utazott a karácsonyi szünetben, közülük három és fél millióan külföldre, ami 4,5 milliárd euró forgalmat jelentett.

Az északi Trentino Alto Adige tartományban

november 14-től készülnek megnyitni a karácsonyi vásárokat.

A kormányzó Aldo Kompatscher elmondta, hogy az öt standnál többet befogadó vásárokon kötelező lesz a szájmaszk viselete és a biztonsági távolság betartása: a karácsonyi vásárokra belépőknek kötelező lesz a védettségi igazolás felmutatása, a nem beoltottaknak pedig külön folyosókat alakítanak ki. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.