Politika

590 milliárdos számlát nyújtott be "Brüsszelnek" Orbán Viktor!

590 milliárdos számlát nyújtott be "Brüsszelnek" Orbán Viktor!

2021. november 2., kedd
590 milliárdos számlát nyújtott be "Brüsszelnek" Orbán Viktor!

Orbán Viktor a mai napon levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A miniszterelnök szerint a valódi európai szolidaritás jegyében Brüsszelnek is ki kell vennie a részét a határvédelem költségeiből. Magyarország mellett 12 uniós tagállam már október elején levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azt kérték, hogy a határvédelmi kerítések építésére és fenntartására uniós források is álljanak rendelkezésre – számolt be Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára a közösségi oldalán.

Európa továbbra is migrációs ostrom alatt áll, amely immár nem csupán a déli, hanem a keleti fronton is zajlik. Magyarországon idén már több mint 91 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a hatóságok – ez közel háromszor annyi, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Ezzel párhuzamosan Lengyelország és a balti államok keleti határán is újabb migrációs frontvonal nyílt meg. A lengyelek csak októberben közel 10 ezer illegális határátlépési kísérletről adtak számot – közölte.

Magyarország álláspontja 2015 óta konzekvensen az, hogy a tömeges migrációt meg kell állítani. A tömeges migráció ugyanis biztonsági kockázat, amely ellen egyetlen hatásos eszköz van: a határvédelmi kerítés építése. A migráció frontvonalában lévő országok, köztük Spanyolország, Görögország, Bulgária, Szlovénia, a balti országok és Lengyelország az elmúlt években sorra építették fel a saját határvédelmi kerítéseiket – emlékeztet Orbán Balázs.

A határvédelem nagyon drága

A magyar adófizetőknek mindezidáig 590 milliárd forintjukba került a déli határ védelme. A lengyel törvényhozás alsóháza pedig a múlt héten döntött arról, hogy mintegy 126 milliárd forintnyi złotyt fordít csak a határvédelmi kerítés befejezésére. Magyarország mellett 12 uniós tagállam már október elején levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azt kérték, hogy a határvédelmi kerítések építésére és fenntartására uniós források is álljanak rendelkezésre – közölte az államtitkár.

Ezt követően az uniós tagállamok állam- és kormányfői az Európai Tanács október végi ülésén elfogadott dokumentumban egyértelmű utasítást adtak az Európai Bizottságnak. Az alapoktól kezdve újra kell építeni az Unió migrációs politikáját: a 21. század tömeges migrációjához kell alakítani a jogi hátteret, el kell fogadni, hogy a migráció a biztonságunkat is fenyegeti, és az Unió külső határainak védelmét is meg kell erősíteni. Mindehhez pedig megfelelő uniós pénzügyi forrásokat is társítani kell – magyarázta.

Kijózanodás

Az Európai Parlamenten meglepő kijózanodás lett úrrá – fogalmaz Orbán Balázs. A múlt héten a Magyarországot korábban élesen bíráló, sőt 2017-ben még a határvédelmi kerítés ellen kampányoló Manfred Weber is pénzt követelt a balti államok és Lengyelország erőfeszítéseinek uniós finanszírozására. Tomas Tobé, az Európai Parlament migrációs politikáért felelős képviselője pedig arra mutatott rá, hogy az európai szolidaritásnak az Unió külső határait védő migrációs frontországokra is ki kell terjednie. Mindezek ellenére Von der Leyen asszony október végén egyértelműen kijelentette, hogy az „Európai Unió nem ad pénzt szögesdrótok és falak építésére” - emlékeztetett.

A miniszterelnök mai levelében egyértelművé tette: Brüsszelnek kötelessége kivennie a részét a határvédelem költségeiből – tette hozzá az államtitkár. - Hiszen Magyarország és a többi migrációs frontország nemcsak a saját, hanem az egész EU biztonságát garantálja.

Orbán Viktor már 2017-ben is kérte az Európai Bizottságot a határvédelem költségeinek megtérítésére. Akkor Magyarország még csupán a visegrádi országok támogatását tudhatta maga mögött. Mára viszont már a tagállamok egyértelműen kinyilvánították a politikai akaratukat, amely alól Brüsszel semmilyen jogi csűréssel-csavarással nem bújhat ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.