Politika

Több közvéleménykutató szerint nőtt a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül

Több közvéleménykutató szerint nőtt a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül

2021. október 14., csütörtök
Több közvéleménykutató szerint nőtt a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül

A teljes népességen belül nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, a társadalomban erős a félelem az ellenzék hatalomra kerülésével kapcsolatban, és a választók a családokat és a gazdaságot támogató miniszterelnököt látnának szívesen - derült ki öt közvéleménykutató cég felméréseiből.Van azonban olyan kutatás is, amely ellent mond ezeknek az eredményeknek.

A Nézőpont Intézet, az Alapjogokért Központ, a Századvég Intézet, a Real-PR 93. és a Társadalomkutató legfrissebb méréseit csütörtökön Budapesten ismertették a Nézőpont Intézet által szervezett Ki nyer ma? című konferencián.

A kormánypárti szavazóknak magasabbak az elvárásaik

Az Alapjogokért Központ kutatásában azt vizsgálta, a szavazók milyen miniszterelnököt szeretnének, és ehhez az angoltudást, a migrációkritikusságot, a kormányzati tapasztalatot, a nemzeti érzelmet, a gazdaság és a családok támogatását választották szempontként.

A felmérés szerint a kormánypárti szavazóknak minden dimenzióban magasabb volt az elvárása, mint a kormánykritikusoknak.

A migrációkritikusságot az idősebbek tartották a legfontosabbnak, a nemzeti érzelmeket pedig a 30-39 évesek a legkevésbé fontosnak. A családok és a gazdaság támogatása azonban minden szavazónak kiugróan fontosabb, mint a többi dimenzió.

Az előválasztás nem növelte a szavazási hajlandóságot

A Nézőpont Intézet szerint stabilak a pártpreferenciák, a biztos szavazókon belül 51-52 százalékon áll a Fidesz-KDNP, a támogatottság trendje jelenleg emelkedő, a baloldali közös lista pedig 42-47 százalék között hullámzik, jelenleg 45 százalék és csökken, a trendtörés júniusban volt. Mint mondta, volt egy felhajtóereje az ellenzéki előválasztásnak, azonban azt látják, ez nem növelte a szavazási hajlandóságot a baloldalon.

A pártok támogatottsága alapján elvégezték a mandátumbecslést, eszerint ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás, a Fidesz-KDNP 125 mandátumot szerezne, az ellenzék 73-at, és egy képviselő nemzetiségi listáról jutna a parlamentbe. Az ellenzék 30 egyéni választókerületben tudna nyerni, a Fidesz-KDNP 76-ban.

A kétpólusúvá váló pártrendszerben kevesebb elveszett szavazat várható, a kisebb pártoknak kevesebb szavazat jut.

A Századvég szerint a Demokratikus Koalíció 32 százalékra tudta növelni támogatottságát az ellenzéki összefogást támogatók körében, ráadásul az önbesorolás szerint baloldali szavazók 51 százaléka a DK-t választja. Felmérésük eredménye szerint a szavazók 45 százaléka a Fidesz-KDNP-t, 36 százaléka az ellenzéki összefogást, 5 százalék a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot támogatná, 3 százalék a Mi Hazánk Mozgalmat.

Egy kétpólusú rendszerben azonban a Fidesz-KDNP növelni tudná támogatottságát és 50 százalékot kapna, míg az egyesült ellenzék 44-et.

A kormánypárti szavazóknál "majdnem makulátlan a hit" abban, hogy a jelenlegi kormánypártok győznek és az ellenzéki szavazók egyharmada is ezt gondolja.

Népszerűek a kormány lépései

A Real-PR 93. szerint a választók túlnyomó többsége jó döntésnek tartja a minimálbér 200 ezer forintra emelését és a családi adóvisszatérítést, és a kormány járványkezeléssel kapcsolatos gazdasági intézkedéseit is 53 százalék támogatja. Azaz többen, mint a kormánypátokat egy pártpreferencia-mérésnél.

A többség arra számít, hogy az ellenzék hatalomra kerülése esetén romlanak a gazdasági kilátások: a válaszadók több mint fele szerint nőnek majd a munkavállalói és vállalkozói adók és a rezsiköltségek is.

A kormány gazdasági döntései nyomán az elmúlt időben jelentősen, 10 százalékponttal, 37 százalékra nőtt azok aránya, akik optimisták a jövőjüket illetően, és 21-ről 13 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint inkább rosszabb lesz a helyzetük a következő egy évben.

A Társadalomkutató elemzése szerint augusztusban 43 százalék szavazott volna a Fidesz-KDNP-re, 42 százalék a közös ellenzéki listára, az előválasztás botrányai miatt azonban a baloldali listákra most már 5 százalékponttal kevesebben szavaznának, míg a kormánypártok támogatása 2 százalékponttal nőtt.

A magyarok 58 százaléka elégedett Orbán Viktor kormányfő munkájával - többen, mint amennyien a kormánypártokat támogatják -, és 34 százalék elégedetlen vele.

A felmérés szerint minél idősebb egy szavazó, annál elégedettebb a kormányfő munkájával, de a társadalom minden életkori csoportjában megvan a kormányfői munka támogatottságának a többsége. A koronavírus-járvány kezelésében is 60 százalékos többsége van a kormány politikájának, társadalmi csoportoktól függetlenül.

Republikon: stagnál a Fidesz, az ellenzék profitált az előválasztásból

A Telex összegezte pár napja a Republikon kutatását, amely október legelején készült. A pártpreferencia-kutatás sok ponton szembemegy az imént ismertetett öt másikkal. Ők azt írják, a teljes népesség körében 6 százalékponttal, a pártválasztók körében 8 százalékponttal erősebb az ellenzék, mint a Fidesz (34%-40% valamint 44%-52%).

Az eredményeik szerint a pártválasztók körében gyengült a Fidesz, 45 százalékról 44 százalékra csökkent a támogatottsága. Az ellenzéki pártok esetében ezzel szemben hasonló erősödést lehet tapasztalni, mint a teljes népesség esetében: A DK, Momentum, MSZP és MKKP támogatottsága itt is 1-1 százalékponttal növekedett.

A DK 18, a Momentum 9, az MSZP 8, az MKKP 2 százalékon áll.

A Jobbik támogatottsága a pártválasztók körében is csökkent 2 százalékpontot, 15-ről 13 százalékra. A Jobbik mellett az LMP támogatása is esett, 3 százalékról 2 százalékra. A Párbeszéd változatlanul 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll a pártválasztók körében.

Az ellenzék annak is köszönheti az erősödését, hogy a bizonytalanok aránya tovább csökkent, 24 százalék helyett szeptemberben csak 22 százalék a bizonytalanok aránya.

Azt is kimondja a kutatás, hogy a válaszolók 75 százaléka biztosan elmenne szavazni egy mostani választáson.

A DK támogatottsága összhangban van az előválasztási eredménnyel, valamint az elmúlt hónapok felfelé ívelő trendjével – jelenleg a DK az ellenzék legerősebb pártja, 5 százalékponttal magasabb a támogatottságuk a pártválasztók körében, mint a második helyezettnek, a Jobbiknak.

A Republikon szerint erősödött a DK, a Momentum, az MSZP a teljes népesség körében, de még az összefogáson kívüli MKKP is. A DK 13-ról 14 százalékra, a Momentum 6-ról 7 százalékra, az MSZP 5 százalékról 6-ra, az MKKP pedig 1-ről 2 százalékra nőtt. A Jobbik támogatottsága viszont 12 százalékról 10 százalékra esett. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékon áll a teljes népesség körében, ahogyan a Mi Hazánk is. Az LMP támogatottsága továbbra is 2 százalékos.

via MTI, Telex

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.