Rövid ideig megcsodálhatjuk Rózsa Sándor dohányzacskóját a szegedi várban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rövid ideig ismét látható lesz Rózsa Sándor dohányzacskója Szegeden: a Vármúzeumban állítják ki a legendás betyárhoz kötődő relikviát október 23-án. A dohányzacskót 2006-ban adományozták a Móra Ferenc Múzeumnak, melyet Laucsik Máté vizsgálóbírónak ajándékozhatott Rózsa Sándor, békülésük jeleként – közölte az intézmény.


A közleményben azt írják, október 23-tól rövid ideig állítják ki a pótolhatatlan relikviát a Vármúzeumban, az egykori szegedi vár maradványában, ahol maga a betyárkirály is raboskodott. A dohányzacskót adományként kapta 15 évvel ezelőtt a Móra Ferenc Múzeum: az adományozó felesége Laucsik Máté vizsgálóbíró dédunokája volt.

A hagyomány szerint Laucsik csalta tőrbe Rózsa Sándort, majd hosszú évekre börtönbe zárta és csellel és kínzásokkal próbálta vallomásra bírni. Az adományozók családi legendáriuma szerint az idősödő betyárt egyszer meglátogatta a vizsgálóbíró a szamosújvári börtönben, ahol békülésük jeleként ajándékba kapta ezt a dohányzacskót Rózsa Sándortól.

A különleges relikviát műtárgyvédelmi okok miatt ritkán állítják ki – most is csak rövid ideig lesz látható a Vármúzeumban, a Szeged történetét bemutató kiállításon.

A tárlaton egy börtön-rekonstrukciót is megtekinthetnek a látogatók, megismerhetik a betyárvilág részleteit és akár kalodába is zárhatják magukat. A Móra Ferenc Múzeum, a Vármúzeum és a Fekete ház is nyitva tart október 23-án.

Előző sztori

Hétfőtől teljesen belebonyolódunk a forgalmi rendbe a Stefánia körül

Következő sztori

Ismét módosul a szegedi IC-k menetrendje