Pénteken szűrőnapra hívja a nőket a Radiológiai Klinika

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, amelyet évente több ezer nőnél diagnosztizálnak hazánkban is – azonban a korszerű eljárásoknak és kezeléseknek köszönhetően jó eséllyel fel lehet épülni a betegségből. Ehhez kardinális tényező, hogy időben észleljék, ha baj van: ezért az SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztálya ismét mammográfiás szűrőnapot tart.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikán évente csaknem 15 ezer mammográfiás vizsgálat történik. A szakemberek feladata a szűrésen kívül az emlődaganatok komplex klinikai kivizsgálása, egyéb emlőbetegségek diagnosztizálása, ellátása, továbbá az emlőműtött betegek ellenőrzése. A vizsgálatokat két újonnan üzembe helyezett modern mammográfiás és egy csúcskategóriás UH készülékkel végzik.

Amennyiben a hölgyeknél nincs hajlamosító tényező, rizikófaktor, akkor negyven éves kortól kétévente ajánlott egészen az élet végéig mammográfiás szűrésre járni – írják a közleményükben.

A szakemberek fontosnak tartják, hogy minél több nő vegyen részt a mammográfiás szűrővizsgálatokon, mert ezzel a módszerrel fedezhetők fel a kicsi, még korai stádiumú daganatok. Az időben felfedezett daganat igen jó eredménnyel kezelhető.

2021. október 29-én, pénteken 15 órától 19 óráig várják a 40 év feletti, beutalóval rendelkező nőket szűrővizsgálatra, akiknek az utolsó vizsgálata óta eltelt két év, vagy még soha nem jártak mammográfiás vizsgálaton!

A szakemberek arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a hölgyek éljenek a mammográfiás szűrés lehetőségével, mert az időben való felismerés életet menthet! Időpontot egyeztetni a Radiológiai Klinika központi telefonszámán (06-62-545-400) lehet.

Előző sztori

Ez rosszul is elsülhetett volna – pisztollyal lövöldözött egy kisteleki bárban

Következő sztori

Belvárosi Mozi: Nyomtatási hiba miatt nem jelent meg az Elkxrtuk a műsorfüzetben