Negyven éves, az olimpiára is alkalmas Szegedi Sportközpont

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Negyven éve nyílt meg a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központnak otthont adó Maty-éri versenypálya, az évfordulót kedden ünnepelték meg olimpiai és világbajnokok, edzőik, sportvezetők, valamint a pálya egykori és mai működtetői a helyszínen.

Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója elmondta, a Maty-éri pályán harminc nagy világversenyt, kajak-kenu világ- és Európa-bajnokságokat és világkupákat, nemzetközi evezős regattákat, horgász-világbajnokságokat, hosszútávúszó-világbajnokságokat rendeztek.

NEGYVEN ÉVE A SPORT SZOLGÁLATÁBAN

Az első nemzetközi kajak-kenu versenyt 1983-ban tartották Szegeden, 1998-ban pedig már felnőtt gyorsasági kajak-kenu vb-nek adott otthont a központ. Ekkor készült el a céltorony és a lelátó. A pálya fejlesztése azóta is összhangban áll a nagy világversenyekkel, a folyamatos fejlesztések során hajótárolók, motelt, konditermet építettek és elkészült a partvédelem. A legutóbbi 2019-es világbajnokságra a többi közt elkészült a híd az osztósziget és a part között, megújult a létesítmény teljes úthálózata. Kormányzati támogatásból 2005 óta 6,3 milliárd forintot fordított a központ fejlesztésére a Nemzeti Sportközpontok 1,5 milliárd forintnyi saját forrása mellett.

Az első kajak-kenu világbajnokság óta minden itt megforduló sportoló, sportvezető elmondta: a Maty-ér bármikor alkalmas helyszíne lehet egy olimpiai kajak-kenu evezős vagy hosszútávúszó versenynek. Schmiedt Gábortól, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökétől, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökétől meg is kérdeztük, hogy van remény egy szegedi olimpiára?

VÍZTÁROZÓBÓL SPORTPARADICSOM

A Maty-éri versenypálya több mint 80 hektáros területen helyezkedik el, ebből a vízfelület 40 hektár. 1979-ben született meg a döntés, hogy a Szegedtől nyugatra, az egykori tiszai ősmeder szélén létrehoznak egy több funkciós víztározót, amely vízisportbázisként, horgászparadicsomként és szabadidős helyszínként működhet majd. Bő két év alatt készült el a majdnem 3 kilométer hosszú, 120-300 méter széles és átlagosan 3 méter mély meder. A sportközpontot 1981 júniusában adták át.

Előző sztori

Élő szervezetből gyűjt adatokat az SZTE új találmánya

Következő sztori

MSZMP-MSZP-DK-MZP