Sport

Negyven éves, az olimpiára is alkalmas Szegedi Sportközpont

Negyven éves, az olimpiára is alkalmas Szegedi Sportközpont

2021. október 20., szerda
Negyven éves, az olimpiára is alkalmas Szegedi Sportközpont

Negyven éve nyílt meg a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központnak otthont adó Maty-éri versenypálya, az évfordulót kedden ünnepelték meg olimpiai és világbajnokok, edzőik, sportvezetők, valamint a pálya egykori és mai működtetői a helyszínen.

Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója elmondta, a Maty-éri pályán harminc nagy világversenyt, kajak-kenu világ- és Európa-bajnokságokat és világkupákat, nemzetközi evezős regattákat, horgász-világbajnokságokat, hosszútávúszó-világbajnokságokat rendeztek.

NEGYVEN ÉVE A SPORT SZOLGÁLATÁBAN

Az első nemzetközi kajak-kenu versenyt 1983-ban tartották Szegeden, 1998-ban pedig már felnőtt gyorsasági kajak-kenu vb-nek adott otthont a központ. Ekkor készült el a céltorony és a lelátó. A pálya fejlesztése azóta is összhangban áll a nagy világversenyekkel, a folyamatos fejlesztések során hajótárolók, motelt, konditermet építettek és elkészült a partvédelem. A legutóbbi 2019-es világbajnokságra a többi közt elkészült a híd az osztósziget és a part között, megújult a létesítmény teljes úthálózata. Kormányzati támogatásból 2005 óta 6,3 milliárd forintot fordított a központ fejlesztésére a Nemzeti Sportközpontok 1,5 milliárd forintnyi saját forrása mellett.

Az első kajak-kenu világbajnokság óta minden itt megforduló sportoló, sportvezető elmondta: a Maty-ér bármikor alkalmas helyszíne lehet egy olimpiai kajak-kenu evezős vagy hosszútávúszó versenynek. Schmiedt Gábortól, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökétől, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökétől meg is kérdeztük, hogy van remény egy szegedi olimpiára?

VÍZTÁROZÓBÓL SPORTPARADICSOM

A Maty-éri versenypálya több mint 80 hektáros területen helyezkedik el, ebből a vízfelület 40 hektár. 1979-ben született meg a döntés, hogy a Szegedtől nyugatra, az egykori tiszai ősmeder szélén létrehoznak egy több funkciós víztározót, amely vízisportbázisként, horgászparadicsomként és szabadidős helyszínként működhet majd. Bő két év alatt készült el a majdnem 3 kilométer hosszú, 120-300 méter széles és átlagosan 3 méter mély meder. A sportközpontot 1981 júniusában adták át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.