Frissítve!

Megjött a villamos: Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karácsony Gergely péntek délelőtt a budapesti Kossuth téren bejelentette, némi mérlegelés után, de tiszta szívvel befejezi a miniszterelnök-jelölti kampányát. A főpolgármester egyúttal arra kérte az őt jelölő pártokat (MSZP, Párbeszéd, LMP – a szerk.), hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert támogassák.

Karácsony Gergely hitelességét jól példázza, hogy néhány nappal ezelőtt még úgy fogalmazott, csak akkor lépne vissza, ha elütné egy villamos. Nem csoda, hogy ezen kijelentése után a meme-oldalak főszereplőjévé vált az elmúlt pár napban.

Márki-Zay Péter az eseményen elmondta, nagyon hálás Karácsony Gergelynek, amiért meghozta ezt a döntést. Hangsúlyozta, a továbbiakban ő képviseli a főpolgármester értékeit és ígéreteit az előválasztáson.

Súlyos milliókat bukott Karácsony

Érdekesség, hogy Márki-Zay Péter korább úgy fogalmazott, hogy amíg Karácsony Gergely 500 milliót költött a kampányára, addig ő csupán 20 milliót. Komoly kudarc ez Karácsony számra, ezt bizonyítja az is, hogy még a tájékoztató előtt az Index arról számolt be Párbeszédtől származó információk alapján, hogy bejelentette lemondását Gál J. Zoltán, aki Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányának vezetője volt. A lap úgy tudja, a Főpolgármesteri Hivatalban Gál J. Zoltán továbbra is főtanácsadói pozícióból segíti Karácsony Gergely városvezetői munkáját, bár ezt a feladatvállalását is átgondolja.

Orbán máris reagált

Mindeközben Orbán Viktor egy pikírt Facebook-poszttal reagált Karácsony Gergely visszalépésére:

Nem támogatja az LMP Márki-Zayt

A párt közleménye szerint azért döntöttek úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatják, mert „meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabbnak annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen”. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk” – írták.

Azzal folytatják, hogy „az LMP a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet”. Hivatalosan viszont egyik jelöltet sem fogják támogatni az előválasztás második fordulójában, így Dobrev Klárát és Márki-Zayt sem. Ezt azzal indokolják, hogy a párt „azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni”.

Előző sztori

A szegedi média tárgyilagosságát kérik az új igazgatótól

Következő sztori

A Szegedi Vízmű is új beruházási pályázatot kap