Politika

Megjött a villamos: Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára

Megjött a villamos: Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára

2021. október 8., péntek
Megjött a villamos: Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára

Karácsony Gergely péntek délelőtt a budapesti Kossuth téren bejelentette, némi mérlegelés után, de tiszta szívvel befejezi a miniszterelnök-jelölti kampányát. A főpolgármester egyúttal arra kérte az őt jelölő pártokat (MSZP, Párbeszéd, LMP – a szerk.), hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert támogassák.

Karácsony Gergely hitelességét jól példázza, hogy néhány nappal ezelőtt még úgy fogalmazott, csak akkor lépne vissza, ha elütné egy villamos. Nem csoda, hogy ezen kijelentése után a meme-oldalak főszereplőjévé vált az elmúlt pár napban.

Márki-Zay Péter az eseményen elmondta, nagyon hálás Karácsony Gergelynek, amiért meghozta ezt a döntést. Hangsúlyozta, a továbbiakban ő képviseli a főpolgármester értékeit és ígéreteit az előválasztáson.

Súlyos milliókat bukott Karácsony

Érdekesség, hogy Márki-Zay Péter korább úgy fogalmazott, hogy amíg Karácsony Gergely 500 milliót költött a kampányára, addig ő csupán 20 milliót. Komoly kudarc ez Karácsony számra, ezt bizonyítja az is, hogy még a tájékoztató előtt az Index arról számolt be Párbeszédtől származó információk alapján, hogy bejelentette lemondását Gál J. Zoltán, aki Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányának vezetője volt. A lap úgy tudja, a Főpolgármesteri Hivatalban Gál J. Zoltán továbbra is főtanácsadói pozícióból segíti Karácsony Gergely városvezetői munkáját, bár ezt a feladatvállalását is átgondolja.

Orbán máris reagált

Mindeközben Orbán Viktor egy pikírt Facebook-poszttal reagált Karácsony Gergely visszalépésére:

Nem támogatja az LMP Márki-Zayt

A párt közleménye szerint azért döntöttek úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatják, mert „meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabbnak annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen”. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk” – írták.

Azzal folytatják, hogy „az LMP a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet”. Hivatalosan viszont egyik jelöltet sem fogják támogatni az előválasztás második fordulójában, így Dobrev Klárát és Márki-Zayt sem. Ezt azzal indokolják, hogy a párt „azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.