Magyarországon a legolcsóbb az áram az EU-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Euróban kifejezve Magyarországon volt a legolcsóbb az áram az Európai Unióban - közölte az EU statisztikai hivatala (Eurostat).

Uniós átlagban január-júniusban 21,9 eurót kellett fizetni az áramért 100 kilowattóránként, 60 eurócenttel többet mint egy évvel korábban. A földgáz 100 kilowattóránként 6,4 euróba került uniós átlagban, 10 eurócenttel többe, mint 2020 első fél évében.

A háztartások a 2008-as árakhoz képest közel 37 százalékkal fizettek többet az áramért, a gáz pedig nagyjából 10 százalékkal került többe az idei első fél évben.

Az áram és a gáz nagykereskedelmi árai az utóbbi hónapokban meredeken emelkedtek. Hogy ez mennyire tükröződik a háztartások rezsiszámláiban, az majd csak az Eurostat jövő áprilisban esedékes adatsoraiból derül ki.

Euróban kifejezve az áram lakossági átlagára Magyarországon volt a legkisebb az idei első fél évben, 100 kilowattóránként 10,0 euróval. Utána Bulgária következik 10,2 euróval, majd Málta 12,8 euróval.

A legtöbbet, 31,9 eurót Németországban kellett fizetni, majd Dánia jön a sorban 29,0 euróval, Belgium 27,0 euróval és Írország 25,6 euróval.
  

Előző sztori

Szabó Bálint nem kér Márki-Zay Péterből

Következő sztori

Így hatódott meg Karikó Katalin Spanyolországban