Kossuth szobrot avattak Buffalóban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója, valamint a közelgő október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából ünnepélyes keretek között avatták fel szombaton Kossuth Lajos mellszobrát a New York állambeli Buffalóban. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósult emlékmű a szegedi Munkácsy-díjas szobrászművész, Kligl Sándor alkotása.  

A Niagara Egyetem központi épülete mellett elhelyezett szobor egyrészt Kossuth Lajos 1852. május 22-én, a Niagara vízesésnél tett látogatásának állít emléket, másrészt a 19-20. században az Egyesült Államokba emigrált magyarok előtt tiszteleg. 

Az alkotást Pásztor István, Magyarország New York-i főkonzulja, B. Nagy Péter, a magyar diaszpóráért felelős különmegbízott konzul, Forgách Péter, Magyarország buffalói tiszteletbeli konzulja, továbbá James J. Maher, a Niagara Egyetem rektora leplezte le. B. Nagy Péter beszédében a szoborállítás kapcsán a helyi magyar közösségen belül megmutatkozó, államokat átívelő összefogásért mondott köszönetet. 

Ezen az eseményen adta át Pásztor István főkonzul James J. Mahernek a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amelyet Áder János köztársasági elnök a magyar-amerikai oktatási, illetve kulturális kapcsolatok fejlesztése, valamint a buffalói magyarság identitásának és kultúrájának megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként adományozott.

A Magyarország New York-i Főkonzulátusa által kiadott közlemény szerint Kossuth Lajos erőfeszítései, amelyekkel próbálta életben tartani a magyar szabadságharc eszméit, nagy hatással voltak az amerikai nemzetre is. Számos amerikai elnök, köztük Abraham Lincoln és John F. Kennedy is több alkalommal idézett tőle. A magyar reformkori politikus volt a második személyiség az amerikai történelemben, aki kiérdemelte „a nemzet vendége” címet.”

Videó a cikkben.
Előző sztori

Ma délelőtt nagyon izgulunk Karikó Katalinért

Következő sztori

Állatok világnapja a Szegedi Vadasparkban