Közélet

Kossuth szobrot avattak Buffalóban

Kossuth szobrot avattak Buffalóban

2021. október 4., hétfő
Kossuth szobrot avattak Buffalóban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósult emlékmű a szegedi Munkácsy-díjas szobrászművész, Kligl Sándor alkotása.

A Niagara Egyetem központi épülete mellett elhelyezett szobor egyrészt Kossuth Lajos 1852. május 22-én, a Niagara vízesésnél tett látogatásának állít emléket, másrészt a 19-20. században az Egyesült Államokba emigrált magyarok előtt tiszteleg. 

Az alkotást Pásztor István, Magyarország New York-i főkonzulja, B. Nagy Péter, a magyar diaszpóráért felelős különmegbízott konzul, Forgách Péter, Magyarország buffalói tiszteletbeli konzulja, továbbá James J. Maher, a Niagara Egyetem rektora leplezte le. B. Nagy Péter beszédében a szoborállítás kapcsán a helyi magyar közösségen belül megmutatkozó, államokat átívelő összefogásért mondott köszönetet.

Ezen az eseményen adta át Pásztor István főkonzul James J. Mahernek a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amelyet Áder János köztársasági elnök a magyar-amerikai oktatási, illetve kulturális kapcsolatok fejlesztése, valamint a buffalói magyarság identitásának és kultúrájának megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként adományozott.

A Magyarország New York-i Főkonzulátusa által kiadott közlemény szerint Kossuth Lajos erőfeszítései, amelyekkel próbálta életben tartani a magyar szabadságharc eszméit, nagy hatással voltak az amerikai nemzetre is. Számos amerikai elnök, köztük Abraham Lincoln és John F. Kennedy is több alkalommal idézett tőle. A magyar reformkori politikus volt a második személyiség az amerikai történelemben, aki kiérdemelte „a nemzet vendége”címet.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.