Közélet

Itt vannak a Szegedért Alapítvány díjazottjai, Dékány Imre akadémikusé a fődíj

Itt vannak a Szegedért Alapítvány díjazottjai, Dékány Imre akadémikusé a fődíj

2021. október 7., csütörtök
Itt vannak a Szegedért Alapítvány díjazottjai, Dékány Imre akadémikusé a fődíj

Kihirdették a Szegedért Alapítvány idei elismeréseinek névsorát. A fődíjat Dékány Imre akadémikus kapja, amit a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron, szombaton adnak át.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Martinkovics Katalinnak, a MASZK Egyesület alelnökének ítélte oda. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Totik Vilmos matematikus, akadémikus, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Rozgonyi Éva karnagy, zenepedagógus veheti át a gálaműsoron.

A fődíjas Dékány Imre Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja, a karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.

A gálaműsort követően a színházban első ízben rendez az alapítvány jótékonysági aukciót kortárs képzőművészeti alkotásokból. Az árverésen befolyt összeget a civil szervezet céljainak megvalósítására folytatják.

A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Az alapítvány ezen felül három évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.