Élő

Megszavazták: elárverezik a Cserepes sori piacot

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 13:09

Minősített többséggel döntöttek a közművelődési házakról is

A hét közművelődési ház a szavazás értelmében az Agorába integrálódik be. Az igazgatói pályázatot is kiírták. A jelenlegi igazgató, Orbán Hedvig korábban, a képviselők elmondása szerint, nem támogatta az összevonást, ezért nehéz megmondani, pályázik-e újra.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 13:01

Név szerint szavaztak a Cserkóról, elfogadták: elárverezik a piacot

Binszki József és Fodor Antal tartózkodott. A szegedi Fidesz nemmel szavazott, Joób Márton és a Cserepes sort képviselő Ménesi Imre is igennel szavazott. 15 igennel pedig árverésre kerül a Cserepes sori piac. Bár elég nagy volt az ellenállás, a többségi szavazás erőviszonyainak megváltoztatásához nem elég nagy. A Cserepes sort tehát 466 millió forintos kikiáltási áron bocsájtják árverésre.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 12:50

A szünet és a zárt ülés után kezdődik a szavazás

18 napirendi pontban fognak szavazni.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 12:31

Utolsó napirendi pont következik

A rendőrségi vezetői kinevezés a témája az utolsó vitának. Szabó Bálint szólal fel ismét elsőként, de már nem veszi komolyan a közgyűlés. Szabó kritizálja a helyi és az országos határrendészetet is. Tápai és Német Ferenc igazítják helyre.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 12:26

A Pénzügyi Bizottság új tagjait és kifogásolta Szabó Bálint

Szabó Bálint Engi Péter és Dr. Krievczky György bizottsági taggá választását is kifogásolta. Tápai szerint egész egyszerűen összeférhetetlenség miatt kellett egy korábbi tagnak elhagynia a bizottságot, Engi Péter pedig, mint a Fidesz párt tagját Tápai, mint a Bizottság elnöke hívta vissza. Tápai szerint Szabó nincs tisztában a helyi ügyekkel.

Szabó megegyezte azt is, hogy ,,egy olyan társaságba, mint a Szegedi Fidesz, nem akar csatlakozni.” Ennek hallatán rukkoltak elő Szabó hírhedt esetével a villamossal, amiért Szabó ezúton kért nyilvánosan elnézést és megígérte: kamatostul fizeti vissza a károkat.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 12:05

Szabó Bálint szerint közgyűlési köszönet illeti Szeged kulturális értékeit, vita lett belőle

11. napirendi pontban kulturális tárgyú szerződésekről esik szó a Pinceszínház, a Szegedi Vízi Színház és a Móra Ferenc Múzeumnak felajánlott tárgyi értékek kapcsán, melyet Szabó Bálint méltatott. Szécsényi Rózsa ezek után jegyezte meg, hogy a kormány sok mindent elvett a kultúrában dolgozóktól, és vitát érzékelt Szabó Bálint felszólalásában. Szabó értetlenkedett, Nagy Sándor belé fojtotta a szót. Tápai ekkor kért szót, amiben azt kérte, ne fojtsák a szót a másikba, mert az úgy nem vita. Szabó azt is kérte, hogy az eltávozott képviselők gépét kapcsolják ki.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:53

A szegedi Fidesz attól tart, hogy a közművelődési intézményeket is értékesíteni akarják majd

Korponyai Ernő szerint korábban bejelentkeztek a Bartók Béla Művelődési Ház megvásárlására, ami arra enged következtetni, hogy a Cserkó sorsára juthatnak a közművelődési házak. Hozzátette, a kormány pár órája bejelentette, hogy január 1-től 20%-kal emelik az ápolók, a szociális dolgozók és a közművelődési házakban dolgozók bérét is.

Tápai szerint egyértelmű, hogy a kultúrházak dolgozói nem támogatják az integrációt. Arra gyanakszik, hogy a cél a szegedi propaganda és a rendezvények egységesítése, hogy ezzel is még inkább háttérbe szoruljanak a helyi ellenzéki képviselők. Az Agora jelenlegi igazgatóját, Orbán Hedviget a helyzet ellenére arra ösztönzi, hogy pályázzon.

Nagy Sándor kijelentésére, miszerint a lakosságot a változás nem érinti, Haág Zalán úgy reagált: korábban szemmel láthatóan több fiókkönyvtárat is bezárattak. Az előterjesztés semmilyen szempontból nem szól arról, hogy ezek a művelődési házak függetlenek maradnak. Nem érti, miért nem kötnek megállapodást a munkavállalókkal és a szakszervezetekkel.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:44

Botka nem tért vissza a technikai szünet után, jobbulást kívántak neki

Botka László polgármester elmondása szerint lábműtéten esett át, egészsége miatt kellet technikai szünetet alkalmazni. A szünet óta azonban nem tért vissza a díszterembe, helyét Nagy Sándor alpolgármester vette át, ő vezeti a gyűlést.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:33

A közművelődési házak összevonásával folytatják

A város hét művelődési házát a tervezet szerint a Szent-Györgyi Albert Agora égisze alá vonnák. Az átszervezéssel kapcsolatban érdekesség, hogy napirendi ponton van az Agora új igazgatójának megválasztása is. Tápai korábban azt állította, hogy a szakszervezetekkel és és a közművelődési házak vezetőjével nem egyeztetett a város, Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint ez nincs így.

Haág Zalán szerint a fenntartó önkormányzat az emberi méltóságot sértik ezzel a helyzettel. Szerinte, ha nem is történnek így elbocsátások, ezek után az is előfordulhat, hogy aki a kiskundorozsmai telephelyen dolgozik, azt bármikor átrendelhetik például Tápéra. Az érintett bizottsági ülésen Haág szerint elhangzott, hogy a szakszervezetekkel nem történt egyeztetés. Ilyen alapon pedig nem lehet egy ,,diktátumot” elfogadni. Amit a gazdasági alpolgármester egyeztetésnek nevez, az kimerül abban, hogy az érintettek igényeit meghallgatják, majd nem egyeztetnek velük. Az Agora igazgatója sem támogatta az integrációt.

Nagy Sándor szerint adminisztrációs okai vannak a módosításnak, a lakosságot semmilyen formában nem fogja érinteni.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:23

5 perc technikai szünetet tart a közgyűlés

11:25-kor folytatják.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:22

A Szegedi Vízmű is új beruházási pályázatot kap

Szabó Bálint itt is felszólalt: azt kérdezi, hogy az újszegedi vizelet színű csapvízzel tesznek-e valamit. A szóban forgó pályázat víziközmű hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására vonatkozik.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:03

A szegedi média tárgyilagosságát kérik az új igazgatótól

Szűcsné Kolonics Erika igazgatói kinevezéséről tárgyal a közgyűlés. Német támogatja Szűcsné kinevezését, mivel elmondása szerint sokat köszönhet neki és reméli, hogy a Szeged Televízió balliberális propagandája hátterbe szorul és többek közt őt és képviselőtársait is vendégül látják a stúdióban. Szabó szerint semmi szükség tízmilliókat költeni az olyan propaganda szennylapokra, mint a Szegedi Tükör.

Szűcsné a Pénzügy- és Vagyonkezelő Bizottság ülésén több kérdést kapott a Partfürdő rendbehozása kapcsán is. Szabó szerint az új ügyvezető nem vállalkozott erre. A bukott Czeglédy Zoltánnak és Lakner Zoltánnak sem kellene jó pénzért állást adni Szegeden, ahogy a televízióból sem kellene egy Egyenes beszéd 2.0-át csinálni. Tápai támogatja a Fodor Antal által megjegyzett anomáliák megoldását, a szegedi média tárgyilagossá tételét.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 10:50

Binszki: A licitnek piaci árról kell indulnia, Szabó kizárná Ménesit és Joób-ot a szavazásból

A szegedi DK képviselője szerint maga a vállalkozás az, ami veszteséges, ezért azt végelszámolni kell, jogilag tisztázni az ingatlanokat, az ingóságokat el kell adni és a megmaradt közös tulajdonokat meg kell szüntetni. Kiragadta Kovács Tamás egyik megszólalást, miszerint azért akarják licitre bocsátani a piacot, hogy piaci áron lehessen eladni. Márpedig a licitnek piaci árról kell indulnia.

Botka szerint tárgyaltak a 9 közös tulajdonossal, akik közül akadtak, akik 15-20-szoros áron adták volna el a tulajdont, így ez az ötlet meghiúsult. Ugyanakkor logikusnak tartotta Binszki felszólalását.

Tápai köszöni Ménesi Imre beismerését arról, hogy nem törődött a területével. Azt is hozzáteszi, az értékbecslésről szóló szakvélemény április 28-án készült el, és októberig nem sikerült megkapni azt.

Nagy Sándor szerint a cél, hogy a beépíthető területet csökkentsék, és növeljék a zöld területet. Az alpolgármester azt is tudni véli, milyen magas épületeket akarnak építeni a területre. Haág Zalán szerint ez azt bizonyítja, hogy a városháza megkereste az ügyben a saját oligarcháit. Megemlítette, hogy Ménesi Imre ingatlana minden bizonnyal felértékelődik az üzlet hatására.

Erre reagálva Szabó Bálint kezdeményezte, hogy a napirend ezen pontjáról nem szerint szavazzanak és zárják ki belőle Mémesi Imrét és Joób Mártont. Szabó szerint a járványhelyzet idején Botka úgy gondolta, hogy a piacon terjed a vírus, a bevásárlóközpontokban nem. A Délmagyarország szavazására is hivatkozva azt állítja: 85%-ban az emberek piacot akarnak a terület helyén.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 10:20

A Cserepes sori piac árverezésének napirendje következik

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester kételyeket oszlat: nem egyszerű adásvételről van szó, mivel az önkormányzat a saját résztulajdonát adja el. Reagált Tápai kritikájára is, miszerint a Pénzügyi- és Vagyonkezelői Bizottság nem kapta meg az értékbecslést. Szerinte egy rutinos, megbízható értékbecslővel dolgoztak.

A javasolt ár egy minimál ár, azaz egy kikiáltási ár. Ezzel Kovács azt hangsúlyozza, hogy a városvezetésnek is az az érdeke, hogy minél jobb áron adják el az ingatlant. Tápai nem érti, miért akar megszabadulni a város a területtől, hiszen értékes. A Cserepes sor leértékelése szerinte nem most kezdődött, hanem már egy évtizeddel ezelőtt elkezdődött ez a folyamat.

Haág Zalán egyetért Tápai álláspontjával, miszerint korszerűsíteni is lehetne a területet. 1,5 hektárt akarnak 156 millió forintért eladni, ehhez képest már akkora adósságot termelt a terület, ami miatt ebből semmi profitja nem is lenne a városnak belőle. Binszkire is hivatkozik: ha a szegedi DK nem támogatja az eladást, akkor miért akarja a város elkótyavetyélni? ,,Abszolút mutyi- és korrupciógyanús az ügy.” – mondja.

Botka szerint az ország első számú ingatlanérték-becslőjére bízták az értékbecslés feladatát. A mutyigyanúra úgy reagált, hogy a licit nyilvános.

Német emlékeztetett, hogy a városvezetés korábban megígérte, hogy nem hagyják tönkremenni és árura bocsátani a Cserkót, ehhez képest a teljes ellenkezője történik most. Azt javasolja, hogy miért nem fejlesztik és értékelik fel önkormányzati építőipari céggel. Botka annyit kérdez: ,,Képviselő úr szerint az önkormányzatnak van építőipari cége?”

Szabó emlékeztetett, hogy beperelték őt Botka csatlósai, miután azt jelentette ki, hogy be akarják zárni a piacot. Elismételte a bizottsági ülésen is elhangzottakat: akiknek ezen a piacon volt munkahelyük, azok most Szentmihály közelében, ,,birkaszaros út mellett” árusítanak, mert nem engedhetik meg magukat azokat a piaci érdekeket, amikkel a piac bezárását indokolják: nem építhetnek ruhaboltokat, nem tudnak bevásárlóközpontokban árusítani.

Ménesi Imre szerint el kellene dönteni, hogy végül is mennyi idő alatt tette tönkre a piacot a város, szerinte 15 év alatt, és nem 4-5 vagy 10 év alatt. Személyes élményeit meséli, ami szerint 15 éve többször is volt olyan, hogy egész héten nem mentek ki az árusok, üresek voltak a bódék, hétvégén fordult elő, hogy volt ott forgalom. Azt is megkérdőjelezi, hogy az egyszeri, hétvégi piac ötlete mennyire lesz nyereséges.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 10:07

Német Ferenc: vegyünk példát Joób Mártonról!

Német Ferenc fideszes képviselő állítása szerint Joób Márton a hatóságokra hivatkozva már elkezdte visszatéríteni az elcsalt pénzeket, a város erről példát vehetne és elkezdhetné kifizetni az IKV károsultjait. Botka nagyon frappáns hozzászólásnak tartja.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 09:58

Joób Márton: nincs helye Szegedet szociális érzéketlenséggel vádolni

Az adócsalással vádolt önkormányzati képviselő megvédi a várost a bérlakások területén, sőt, példaértékűnek gondolja. Szerinte nem kevés bérlakást tart fenn a város, mi több, Joób szerint költségvetés tekintetében még túl is vállalja magát a városvezetés. Botka előző felszólalásával szimpatizálva ő is tudja, látja, hogy az emberek hálásak a lakásokért, többek közt a Székely soron 18 ezerért bérelhetőekért. Botka hozzáteszi, hogy 2012 óta nem ad a kormány támogatást a szociális alapú lakásokra.

Korponyai szeretné távol tartani az országos politikát Szeged helyzetétől. Hozzátette azt is, melyről korábban mi is cikkeztünk, hogy túlárazottan újítják fel a lakásokat.

Mivel egy 2006-ban meghozott törvény be nem tartásáról van szó, Botka azal viccelődött, hogy emiatt elbukja majd a 2010-es választásokat. Szabó ezt lecsapva úgy kezdte felszólalását: ,,A stílus maga az ember, Polgármester Úr!” Botka ebben egyetértett. Joób-nak pedig szerinte leginkább az ügyvédi védelmére lenne szüksége – mindezt tegezve mondta neki.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 09:35

Kezdődnek a napirendi felszólalások, az IKV Zrt. bérlakásairól megy a vita

A központi jogszabályváltozások miatti rendeletmódosítások kapcsolatban többen módosítani, vagy hatályon kívül akarnak helyezni napirendi pontokat. Német Ferenc és Chovanecz Kata azt kifogásolja, hogy a szociális bérlakás rászorulóitól jogtalanul szednek be óvadékot. Ugyanis ez a teher a bérbeadót illeti-e. Német azt a kérdést intézi Botka felé, hogy visszafizetik-e a károsultak a pénzt, illetve hogy külön számlán vezette-e ezeket a pénzeket a város.

Dr. Kovács Tamás szerint az óvadék a biztosíték arra, hogy a rászoruló bérbe veszi a lakást és rendeltetésszerűen használja. Ez szerinte teljesen tisztességes folyamat. Ennek ellenére többször is törvényességi eljárás indult, ezeknek tesznek eleget. A gazdasági alpolgármester azt mondta, külön számlán vezették az óvadékokat. Bár a szociális bérlakások rászorulóitól eddig sem szedtek be óvadékot, közjegyzői díjat azonban igen.

Szabó Bálint szerint azért módosították a rendeletet, mert törvénytelenséget követtek el. A rászorultak fordultak a megyei kormányhivatalhoz, így derült ki a törvénysértés. Ennél fogva károsultakról beszélünk. Szabó szerint a városvezetésne nincs szociális érzékenysége. Botka ,,ötödjére is” elmondja, hogy az IKV fizette a közjegyzői díjakat, nem a rászorulók. Szabó közbeszól: ,,A szemednek hiszel, vagy az IKV-nak?”

Korponyai Ernő ismét kiemelte, hogy bejelentések alapján állapították meg a törvénysértést. Chovanecz Kata hozzátette, hogy közjegyzői és térítési díjakat is szedtek a szociális bérlakásokból. A többségi magántulajdonban álló bérlakások száma zuhan, a képviselő szerint hamarosan a bérlakás piaca is véget érhet a városban. Botka tagad. Német szerint a város régóta mindent megtesz azért, hogy a kisembereknek ne legyen igaza.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 09:17

Amíg a baloldal pozíciókat osztogat, addig a Fidesz kormányoz

Haág Zalán – némileg Mihálik felszólalására reagálva – országos politika nyelvezetre kapcsolt: amíg az ellenzéki összefogás pozíciókat osztogat, addig a Fidesz 200 ezres minimálbért tervez, szja-mentességet, és rengeteg támogatást a családok számára.

Dr. Fodor Antal is megszólalt: az ellenzéki összefogásnak tartania kell magát az előválasztás szabályaihoz.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 09:09

Az idősek világnapja okán szólalnak fel napirend előtt

Tóth Károly az idősek világnapjáról megemlékezve megemlítette, hogy a város hogyan támogatja az időseket. Tápai hozzáteszi, valóban dicséretre méltók a az idősek, és a kormány is sokat tett ezért, és tesz is a novemberi nyugdíjprémiummal és szó lesz arról is – emlékeztetett – hogy a város mit akar éppen elvenni őket.

Mihálik Edvin az előválasztási győzelmére hivatkozva ismét megígérte, hogy visszaszerzi a ,,fideszeseknek kiszervezett” egyetemét a városnak.

Az előterjesztések legfajsúlyosabb pontja a mai közgyűlés a Cserkó elárverezése, amivel a szegedi DK és egy bizottság is szembement. Joób Márton ismét itt van, az IKV Zrt a szociális bérlakások óvadékilletményeit is elengedheti. Kövese velünk a közgyűlést!

Előző sztori

Orbán Viktor: a kormány több szférában is emeli januártól a béreket

Következő sztori

Az idősek világnapja okán szólalnak fel napirend előtt