Élő

Megszavazták: elárverezik a Cserepes sori piacot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 13:09

Minősített többséggel döntöttek a közművelődési házakról is

A hét közművelődési ház a szavazás értelmében az Agorába integrálódik be. Az igazgatói pályázatot is kiírták. A jelenlegi igazgató, Orbán Hedvig korábban, a képviselők elmondása szerint, nem támogatta az összevonást, ezért nehéz megmondani, pályázik-e újra.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 13:01

Név szerint szavaztak a Cserkóról, elfogadták: elárverezik a piacot

Binszki József és Fodor Antal tartózkodott. A szegedi Fidesz nemmel szavazott, Joób Márton és a Cserepes sort képviselő Ménesi Imre is igennel szavazott. 15 igennel pedig árverésre kerül a Cserepes sori piac. Bár elég nagy volt az ellenállás, a többségi szavazás erőviszonyainak megváltoztatásához nem elég nagy. A Cserepes sort tehát 466 millió forintos kikiáltási áron bocsájtják árverésre.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 12:50

A szünet és a zárt ülés után kezdődik a szavazás

18 napirendi pontban fognak szavazni.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 12:31

Utolsó napirendi pont következik

A rendőrségi vezetői kinevezés a témája az utolsó vitának. Szabó Bálint szólal fel ismét elsőként, de már nem veszi komolyan a közgyűlés. Szabó kritizálja a helyi és az országos határrendészetet is. Tápai és Német Ferenc igazítják helyre.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 12:26

A Pénzügyi Bizottság új tagjait és kifogásolta Szabó Bálint

Szabó Bálint Engi Péter és Dr. Krievczky György bizottsági taggá választását is kifogásolta. Tápai szerint egész egyszerűen összeférhetetlenség miatt kellett egy korábbi tagnak elhagynia a bizottságot, Engi Péter pedig, mint a Fidesz párt tagját Tápai, mint a Bizottság elnöke hívta vissza. Tápai szerint Szabó nincs tisztában a helyi ügyekkel.

Szabó megegyezte azt is, hogy ,,egy olyan társaságba, mint a Szegedi Fidesz, nem akar csatlakozni.” Ennek hallatán rukkoltak elő Szabó hírhedt esetével a villamossal, amiért Szabó ezúton kért nyilvánosan elnézést és megígérte: kamatostul fizeti vissza a károkat.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 12:05

Szabó Bálint szerint közgyűlési köszönet illeti Szeged kulturális értékeit, vita lett belőle

11. napirendi pontban kulturális tárgyú szerződésekről esik szó a Pinceszínház, a Szegedi Vízi Színház és a Móra Ferenc Múzeumnak felajánlott tárgyi értékek kapcsán, melyet Szabó Bálint méltatott. Szécsényi Rózsa ezek után jegyezte meg, hogy a kormány sok mindent elvett a kultúrában dolgozóktól, és vitát érzékelt Szabó Bálint felszólalásában. Szabó értetlenkedett, Nagy Sándor belé fojtotta a szót. Tápai ekkor kért szót, amiben azt kérte, ne fojtsák a szót a másikba, mert az úgy nem vita. Szabó azt is kérte, hogy az eltávozott képviselők gépét kapcsolják ki.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:53

A szegedi Fidesz attól tart, hogy a közművelődési intézményeket is értékesíteni akarják majd

Korponyai Ernő szerint korábban bejelentkeztek a Bartók Béla Művelődési Ház megvásárlására, ami arra enged következtetni, hogy a Cserkó sorsára juthatnak a közművelődési házak. Hozzátette, a kormány pár órája bejelentette, hogy január 1-től 20%-kal emelik az ápolók, a szociális dolgozók és a közművelődési házakban dolgozók bérét is.

Tápai szerint egyértelmű, hogy a kultúrházak dolgozói nem támogatják az integrációt. Arra gyanakszik, hogy a cél a szegedi propaganda és a rendezvények egységesítése, hogy ezzel is még inkább háttérbe szoruljanak a helyi ellenzéki képviselők. Az Agora jelenlegi igazgatóját, Orbán Hedviget a helyzet ellenére arra ösztönzi, hogy pályázzon.

Nagy Sándor kijelentésére, miszerint a lakosságot a változás nem érinti, Haág Zalán úgy reagált: korábban szemmel láthatóan több fiókkönyvtárat is bezárattak. Az előterjesztés semmilyen szempontból nem szól arról, hogy ezek a művelődési házak függetlenek maradnak. Nem érti, miért nem kötnek megállapodást a munkavállalókkal és a szakszervezetekkel.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:44

Botka nem tért vissza a technikai szünet után, jobbulást kívántak neki

Botka László polgármester elmondása szerint lábműtéten esett át, egészsége miatt kellet technikai szünetet alkalmazni. A szünet óta azonban nem tért vissza a díszterembe, helyét Nagy Sándor alpolgármester vette át, ő vezeti a gyűlést.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:33

A közművelődési házak összevonásával folytatják

A város hét művelődési házát a tervezet szerint a Szent-Györgyi Albert Agora égisze alá vonnák. Az átszervezéssel kapcsolatban érdekesség, hogy napirendi ponton van az Agora új igazgatójának megválasztása is. Tápai korábban azt állította, hogy a szakszervezetekkel és és a közművelődési házak vezetőjével nem egyeztetett a város, Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint ez nincs így.

Haág Zalán szerint a fenntartó önkormányzat az emberi méltóságot sértik ezzel a helyzettel. Szerinte, ha nem is történnek így elbocsátások, ezek után az is előfordulhat, hogy aki a kiskundorozsmai telephelyen dolgozik, azt bármikor átrendelhetik például Tápéra. Az érintett bizottsági ülésen Haág szerint elhangzott, hogy a szakszervezetekkel nem történt egyeztetés. Ilyen alapon pedig nem lehet egy ,,diktátumot” elfogadni. Amit a gazdasági alpolgármester egyeztetésnek nevez, az kimerül abban, hogy az érintettek igényeit meghallgatják, majd nem egyeztetnek velük. Az Agora igazgatója sem támogatta az integrációt.

Nagy Sándor szerint adminisztrációs okai vannak a módosításnak, a lakosságot semmilyen formában nem fogja érinteni.

szerző: Zádori Benceoktóber 8. - 11:23

5 perc technikai szünetet tart a közgyűlés

11:25-kor folytatják.

Az előterjesztések legfajsúlyosabb pontja a mai közgyűlés a Cserkó elárverezése, amivel a szegedi DK és egy bizottság is szembement. Joób Márton ismét itt van, az IKV Zrt a szociális bérlakások óvadékilletményeit is elengedheti. Kövese velünk a közgyűlést!

Előző sztori

Orbán Viktor: a kormány több szférában is emeli januártól a béreket

Következő sztori

Az idősek világnapja okán szólalnak fel napirend előtt