Politika

Gulyás Gergely: a kormány vissza akarja állítani a tranzitzónákat

Gulyás Gergely: a kormány vissza akarja állítani a tranzitzónákat

2021. október 21., csütörtök
Gulyás Gergely: a kormány vissza akarja állítani a tranzitzónákat

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtó előtt is ismertette a keddi Uniós kormányülésen hozott döntéseket egyebek mellett.

Az Uniós kormányülésen két fontos dologról egyezett meg a kormány, amelyeket javasolni fognak az Európai Parlamentnek: egyrészről javasolni fogják, hogy visszaállíthassák a tranzitzónákat. A kormánynak az a kérése Brüsszel felé, hogy úgy módosuljanak a jogszabályok, hogy az Unió területén kívül lehessen dönteni a menekültstátuszról. Ezt indokolja az is, hogy egyre erősebb a migrációs nyomás, hiszen a szerb-magyar határon is megháromszorozódott az illegális migrációval kapcsolatos incidensek száma tavalyhoz képest.

Szó esett az energiaárakról is. Gulyás szerint az okozta a drágulást, hogy az Európai Bizottság energiapolitikája átgondolatlan és a fogyasztókra terelné rá az emelkedett árakat, mivel a lakosságot és az autósokat adóztatná meg.

A miniszter kiemelte, hogy ez a rezsicsökkentést támadja.

Jelenlegi piaci formájában a magyar családoknak átlagosan 386 ezer forinttal több pénzt kellene évente kiadni gázra és áramra. Éppen ezért Magyarország a V4-ekkel együtt vétózni fog az EP-ben ez ellen. Újságírói kérdésre Gulyás a kormány álláspontját is tolmácsolta: nem a lakosságnak, hanem a környezetszennyező vállalatoknak kellene adót fizetniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.