Gulyás Gergely: a kormány vissza akarja állítani a tranzitzónákat

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtó előtt is ismertette a keddi Uniós kormányülésen hozott döntéseket egyebek mellett.

Az Uniós kormányülésen két fontos dologról egyezett meg a kormány, amelyeket javasolni fognak az Európai Parlamentnek: egyrészről javasolni fogják, hogy visszaállíthassák a tranzitzónákat. A kormánynak az a kérése Brüsszel felé, hogy úgy módosuljanak a jogszabályok, hogy az Unió területén kívül lehessen dönteni a menekültstátuszról. Ezt indokolja az is, hogy egyre erősebb a migrációs nyomás, hiszen a szerb-magyar határon is megháromszorozódott az illegális migrációval kapcsolatos incidensek száma tavalyhoz képest.

Szó esett az energiaárakról is. Gulyás szerint az okozta a drágulást, hogy az Európai Bizottság energiapolitikája átgondolatlan és a fogyasztókra terelné rá az emelkedett árakat, mivel a lakosságot és az autósokat adóztatná meg.

A miniszter kiemelte, hogy ez a rezsicsökkentést támadja.

Jelenlegi piaci formájában a magyar családoknak átlagosan 386 ezer forinttal több pénzt kellene évente kiadni gázra és áramra. Éppen ezért Magyarország a V4-ekkel együtt vétózni fog az EP-ben ez ellen. Újságírói kérdésre Gulyás a kormány álláspontját is tolmácsolta: nem a lakosságnak, hanem a környezetszennyező vállalatoknak kellene adót fizetniük.

Előző sztori

Fendler Judit a modellváltásról: a diákok minden lehetőséget megkaptak, hogy elmondják a véleményüket

Következő sztori

Májusban tér vissza a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál jövőre