Gregor Józsefről és más meghatározó művészekről nevezték el a Szegedi Nemzeti próbatermeit

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A teátrum hírességeiről nevezték el a Szegedi Nemzeti Színház próbatermeit, a műsoros névadóünnepséget a zene világnapján, pénteken tartották. 

Barnák László főigazgató elmondta, hogy a társulat a közelmúltban úgy döntött, nagyszínházi próbatermeit egykori és mai meghatározó művészegyéniségeiről nevezi el. A korábban számokkal jelzett termek olyan elődök, tehetségek nevét viselik, akik a szakma kiemelkedő alakjai, akiken generációk nőttek fel és akikre a fiatalok példaképként tekintenek.

Így próbaterem viseli a színház egykori igazgatója, illetve zeneigazgatója, Vaszy Viktor zeneszerző és karmester nevét, csakúgy mint az általa fölfedezett Gregor József operaénekesét, aki számtalan emlékezetes szerepe mellett irányította az operatagozatot is.

Az egykori énekkari próbatermet Oberfrank Gézáról nevezték el, aki főzeneigazgatóként és karmesterként volt hosszú évekig a szegedi operajátszás meghatározó alakja. Imre Zoltán táncművész, koreográfus, az önálló tagozattá szerveződő Szegedi Balett alapítójának nevét viseli a balett-terem.

A drámatagozat próbáinak egyik helyszíne a társulat örökös tagja, Király Levente nevét kapta meg, aki a főiskola után, 62 éve érkezett Szegedre. A művész az ünnepségen úgy fogalmazott, élete nagy része az épülethez, a Szegedi Nemzeti Színházhoz kötődik. 216 bemutatón játszott a színházban, szöveg nélküli szerepektől kezdve olyan alakításokig mint egyik kedvence, a Hegedűs a háztetőn Tevjéje.

Előző sztori

Karikó Katalin az idei év Bolyai-díjasa

Következő sztori

Több mint 234 millió (!) fertőzött világszerte