Sport

Eb-formát idéző játékkal pontot szerzett a Wembley-ben a magyar válogatott!

Eb-formát idéző játékkal pontot szerzett a Wembley-ben a magyar válogatott!

2021. október 12., kedd
Eb-formát idéző játékkal pontot szerzett a Wembley-ben a magyar válogatott!

A Szegedma.hu-t Kibédi Péter és Nikolényi Gábor Viktor tudósította Londonból.

A két csapat szeptemberi, budapesti összecsapását követően sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon milyen fogadtatásban lesz része a nemzeti tizenegynek a Wembley Stadionban. A játékosok ismertetésekor az angol közönség egy része kifütyülte a magyar csapat tagjait, nem történt ez másként a magyar himnusz során sem. Annak ellenére, hogy az angol sajtó jelentős része 70 ezer nézőt várt az összecsapásra, a kezdő sípszó pillanatában még meglehetősen foghíjasak voltak a széksorok a felső karéjokban, igaz, a későbbiekben szépen megtelt az aréna.

Az első komoly lehetőségre alig tíz percet kellett várni, Grealish és Shaw precíz kényszerítőzést követően Kane kapott labdát az ötösön belül, de Nagy Zsolt becsúszva menteni tudott. Pár minutummal később Sallai próbálkozott kapásból a tizenhatoson belülről, de jócskán célt tévesztett.

A 22. percben felhördült a közönség: Nego fejjel próbálta elhalászni a labdát Shaw elől, aki a tizenhatoson belül fejbe rúgta a MOL Fehérvár játékosát, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A labda mögé Sallai állt harsány füttyszó kíséretében, de a publikum nem tudta zavarba a magyar játékost, higgadtan értékesítette a tizenegyest. A gólt IDE KATTINTVA tudja megnézni.

Magyar gólöröm a Wembley-ben – erre is kevesen fogadtak volna (Fotó: MTI)

Sokáig nem örülhettünk a vezetésnek: a gól után sorra végezhettek el szabadrúgásokat a tizenhatos előteréből a hazaiak, a 37. percben pedig egy szélről beívelt pontrúgás után Stones közvetlen közelről a magyar kapuba sodorta a labdát. Még a szünet előtt kis híján fordítottak a három oroszlánosok, de Sterling közeli lövését Gulácsi kivédte, a kipattanót pedig mellé belsőzte a támadó.

A szeptemberi mérkőzéssel ellentétben most sikerült féken tartani Raheem Sterlinget (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A fordulást követően nem sokat változott a játék képe: a hazaiak mezőnyfölényben futballoztak, a mieink energiái elsősorban a fegyelmezett védekezésre összpontosultak, de olykor egy-egy gyors kontrából sikerült eljutni az ellenfél tizenhatosáig.

A hetvenedik percben meghűlt a vér a magyar szurkolók ereiben: Kane hajszálpontos kiugratása után Sterling került ziccerbe, de Gulácsi nagyszerűen zárta a szöget, így hárítani tudott. Hiába nyomott az Eb-ezüstérmes, Marco Rossi csapata hősiesen védekezve kibekkelte a hajrát és a látottak alapján megérdemelten szerzett pontot a csoportfavorit otthonában.

Világbajnoki-selejtező, I csoport, 8. forduló
Anglia – Magyarország 1-1 (1-1)

London, Wembley Stadion 69 380 néző. Vezette: Alejandro Jose Hernandez Hernandez.
Anglia: Pickford –Walker, Shaw, Rice, Stones, Mings, Grealish (Saka 61.), Foden, Kane (Abraham 76. (Watkins 92.)), Sterling (Henderson 76.), Mount. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
Magyarország: Gulácsi – Lang, Kecskés, Szalai A., Nagy Zs., Nego (Bolla 91.), Nagy, Szoboszlai (Nikolics 91.), Schäfer (Vécsei 80.), Schön (Holender 68.), Sallai (Hahn 80.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.
Gól: Stones (37.) ill. Sallai (23. - büntetőből).

A mérkőzés első perceiben a magyar szurkolótábor szektorára szegeződött minden szempár, hatalmas adok-kapok alakult ki a szurkolók és a rendezők – és később a rendőrök – között. Információnk szerint a rendezők a magyarokkal együtt szurkoló lengyelek viselkedését kifogásolták.

Műanyag palack helyett papírrepülő
A budapesti találkozón a magyar szurkolók kisebb csoportja műanyag poharakkal dobálta meg a gólokat követően az ünneplő angol játékosokat. A szigetországi drukkerek valamivel barátibb módon, csupán papírrepülőket hajigáltak a pályára a mérkőzés során.

Valóságos leszállópálya Gulácsi kapuja mögött

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.