Boszorkányüldözés és propaganda: “Senki sem tudta bizonyítani, hogy Magyarországon sérülne a jogállam”

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár sok emberrel találkozott itt tartózkodása alatt az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) küldöttsége, senki sem volt képes konkrét és jogos kritikát megfogalmazni Magyarországgal kapcsolatban. 

Erről beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában Nicolas Bay francia EP-képviselő, aki maga is tagja volt a delegációnak – írja a hirado.hu alapján az Index.

A politikus elmondta, hogy teljesen természetes, ha Orbán Viktor miniszterelnök nem tulajdonít komolyabb jelentőséget egy ilyen találkozónak, mivel szerinte 

A HÉT BIZOTTSÁGI TAG KÖZÜL ÖTEN IS A KORMÁNYFŐ ELLENFELEINEK SZÁMÍTANAK. 

Nicolas Bay azt is megjegyezte, hogy

a látogatás csak „propaganda” volt, mivel senki sem mondott konkrétumokat, és bizonyítékok sem álltak rendelkezésre.

Azt is hozzátette: korábban az Európa Tanács is blokkolta a hetes cikkelyt, ugyanis több olyan kormány is van, amely nem akarja támadni ezzel Magyarországot. 

Nicolas Bay kifejtette, hogy egy ilyen látogatás esetén leginkább az emberi jogok helyzetével kellene foglalkozniuk, de szerinte baloldali kollégái csak kritikákat fogalmaztak meg, amik nem emberi jogi kérdések voltak, hanem sokkal inkább politikai kirohanások. 

Brüsszel letért az útról, amelyen elindult

A helyreállítási alappal kapcsolatban Nicolas Bay elmondta, hogy ez a pénz arra is szolgál, hogy Európát újraindítsa, és szerinte csak ideológiai célok vezérlik azokat, akik nem akarják ezt a pénzt odaadni.

Azt is kijelentette, hogy

„Brüsszel sok kérdésben nem azt az utat követi, amit még az Európai Unió alapítói megálmodtak”, egyúttal a központosításra törekszik a nemzeti sajátosságok figyelmen kívül hagyásával.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága, vagyis a LIBE-bizottság delegációja szeptember 29-től október 1-jéig tartózkodott Budapesten. Ittléte alatt a delegáció találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Varga Judit igazságügyi miniszterrel is. Rajtuk kívül megbeszélést folytattak az Országgyűlés különböző pártállású tagjaival és a politikai ellenzék képviselőivel, továbbá a Legfelsőbb Bíróság, az Alkotmánybíróság, az Országos Bírósági Hivatal, az Országos Bírói Tanács és a Magyar Bírói Egyesület képviselőivel, valamint az alapvető jogok biztosával, az oktatási és tudományos szervezetek képviselőivel és számos kulturális intézmény képviselőjével is.

Boszorkányüldözés?

A bizottság pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a küldöttség vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield elmondta: a Magyarországgal szemben 2018-ban megfogalmazott aggályok továbbra is fennállnak. Tehát,

míg a LIBE-delegációjának vezetője szerint romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon, addig a küldöttség két tagja is úgy látja, hogy rendesen működik a demokrácia itthon, az igazság-szolgáltatás független, és nem korlátozzák a médiát.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának francia és spanyol politikusa egyértelműen azt vallja, hogy boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen, a LIBE vizsgálat pedig “propaganda” volt.

(via Index, HírTV)

Előző sztori

Güzü bandája, a punknagyhatalom: a szegedi csapat rocktörténelmet írt

Következő sztori

Aki gyors lesz, az féláron veheti meg a kedvenc e-bringáját!