Közélet

Áldatlan állapotok Szeged szívében

Áldatlan állapotok Szeged szívében

2021. október 8., péntek
Áldatlan állapotok Szeged szívében

Kosz, piszok, mocsok.

Rendszeresen kapunk olvasói leveleket arról, hogy a belvárosban kosz, piszok, mocsok van. Ha egy térképet veszünk magunk elé, akkor a jelzések valóban a belváros nagy részét érintik, a Mars tértől egészen a Passage sorig. Mutatjuk térképen:

A Mars tér és környéke

A Mars tér évek óta elhanyagolt, a hatalmas átmenőforgalom mellett rengeteg hajléktalan tölti ott az idejét éjjel és nappal is. Ugyanez jellemzi a Mikszáth Kálmán utcát és a Bartók teret is. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a két tér közötti utcaszakasz olyan koszos, hogy ott nem lehet felismerni, hogy eredetileg milyen színű a burkolat. Az egykor szebb napokat megélt Bartók téri játszótér évtizedek óta elveszítette eredeti funkcióját, és nem belvárosi parkként funkcionál. Hajléktalanok, drogosok vették birtokukba, hatalmas szemetet hagyva maguk után.

RÁGCSÁLÓK A KÖZPONTBAN

Az ősz beálltával megint egyre több patkány és egér húzódik be a városba, a város széli földekről. A Belvárosban garantált terített asztal várja őket. Amikor a Bartók téren jártunk fotózni, akkor éppen egy megtermett patkány dézsmálta a szemetet.

Kárász utca és Dugonics tér

A Kárász utcáról és a Dugonics térről folyamatosan érkeznek a jelzések és panaszok. Amellett, hogy a hajléktalanokkal és koldusokkal képtelen mit kezdeni a város, az utca tisztasága is hagy maga után kívánnivalót. Többnyire a középső, szélesebb járdaszakasz tiszta, azonban az utcabútorok és az azok mögötti utcarész nemegyszer elkeserítő képet fest. Az éttermek, kávézók teraszai ugyan a tulajdonosok által takarítva vannak, de ez csak némileg javít az összképen.

Passage sor

Országosan is ismerté vált a Nagyáruház jobb sorsra hivatott belső, fedett utcája. Különböző „rémek” megbotránkoztató tetteiből rendőrségi ügy lett, de ez sem hozott teljes rendet a területen. Egy olvasónk írta néhány hete, hogy az egész Passage sor egy fertő, ahol egy alapos takarítás mellett rendszeres felügyelet és térfigyelő kamerák kellenének ahhoz, hogy megnyugtató megoldás szülessen a napi problémákra.

Rakparti barlanglakások

A közelmúltban foglalkoztunk a rakparti barlanglakások kérdésével. A hajléktalanok az árvízi emlékmű alá költöztek és ott „lakásokat” alakítottak ki maguknak. Az esetre a figyelmet egy tavalyi, az ott élők által elkövetett gyilkosság hívta fel a figyelmet, azonban lépés az ügyben azóta sem történt.

PEDIG NEM KELLENE ÍGY LENNIE

- A városnak minden eszköze, lehetősége megvan ahhoz hogy tiszta, rendezett környezetet fenntartsa. Van környezetgazdálkodással, köztisztasággal, szemétszállítással foglalkozó vállalata. Sajnos nem kellő hatékonysággal végzik a munkájukat. A városnak erős eszköz a kezében a rendeletalkotás lehetősége a köz érdekében. Csak látszat inézkedések, alibi rendeletek születnek. A közterületfelügyeletet a kormányzat felruházta nagyon komoly jogosultságokkal, annak érdekében hogy a város betartassa a közösségi lét szabályait. A közterületfelügyelettel pontosan a közterületről hiányzik. Velük csak a városháza ajtajában találkozhatunk,a közgyűlés előtt,hogy megakadályozzák a szegediek belépését. Létezik térfigyelő kamera rendszer,amely a megelőzés eszköze is lehetne. Nagyon kevés van belőlük,azok közvetített képeit sem figyeli senki,hiszen a monitor szoba még ki sem épült. De legfőképpen két dolog hiányzik szeged közrendjének, köztisztaságának fenntartásához. A szándék és a szakértelem. Ezt könnyen tudja cáfolni a Polgármester. Csak tiszta rendezett közterek kellenének hozzá- mondta lapunk megkeresésére Német Ferenc, a szegedi Fidesz közgyűlési képviselője.

A bónuszok...

Cikkünk írás közben további két levél érkezett szerkesztőségünkhöz.

Az egyik a Mérey utcából:

A másik a Madách utca-Párizsi körút sarkáról.

Az ügyben megkerestük a Belváros önkormányzati képviselőjét, Hekáné Szondi Ildikót, de ahogy korábban a Passage sorral kapcsolatos kérdéseinkre, úgy ezekre a kérdésekre sem reagált...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.