A vártnál több lehet a nyugdíj novemberben

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1,2%-kal kell emelni januárig visszamenőleg a nyugellátást és a nyugdíjszerű ellátásokat, ezzel egyidejűleg pedig az egységesen 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot is kifizeti a kormány novemberben – derül ki a legújabb Magyar Közlönyből.

Azt a kormány már korábban bejelentette, hogy rekordmagas nyugdíjprémiumra lehet a jövő hónapban számítani. A mától hatályos, a kormányfő aláírásával is jóváhagyott rendelet szerint azonban a nyugdíjellátásokat is emelik, és a 13. havi nyugdíjra jogosultak számára is érvényes.

Ez azt jelenti tehát, hogy minden olyan járadékot, ami a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz tartozik, emelni fognak.

A Közlönyből az is kiderül, hogy a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot az arra jogosító, de a prémium összegénél alacsonyabb összegű nyugellátásban, illetve a prémiumra nem jogosító nyugellátásban részesülők is megkapják. Vagyis lényegében mindenki jogosult a novemberi prémiumra.

Nyugdíjszerű ellátásnak számít többek között a hozzátartozói nyugellátás, melybe az árvaellátás, az özvegyi nyugdíj, illetve a rokkantsági ellátások is tartoznak. Az egyes felsorolt ellátásokra méltányossági alapon is lehet valaki jogosult, az emelés őket is megilleti.

Az emelés összege felülmúlja a várakozásokat: januárban kötelező jelleggel 3%-ot emelt a kormány a nyugellátás és a nyugdíjszerű ellátások összegén. Az infláció miatt azonban két lépcsőben, összesen 1,8%-kal pótolja ki az ellátásokat.

via Portfolio / Kiemelt kép: Shutterstock

Előző sztori

Interaktív tantermet adtak át az SZTE Gyógyszerészet Karán

Következő sztori

Sárosi Laura számára újabb olimpiai részvétel lehet a cél