Elmondom

1849. október 6-a, amikor csönd lett, országos csönd

1849. október 6-a, amikor csönd lett, országos csönd

2021. október 6., szerda
1849. október 6-a, amikor csönd lett, országos csönd

Illő távolságban áll meg az aradi várbörtön főfoglárja a tábornoktól. Vár. De Howiger császári generális csak nem akar tudomást venni a jelenlétéről. Alázatosan jelentkezem… – szólal meg egy idő után, hangja elárulja, mennyire ideges. Howiger végre felé fordítja tekintetét, türelmetlenül ráförmed: Mi akar? Jelentsen!

Nemrég kapta tisztségét a főfoglár, tapasztalat híján azt sem tudja, szabad-e előhozakodni ilyen dologgal, de aztán belekezd: Tábornok úr, jelentem, a rabok figyelésekor arra jutottam, hogy némelyik megtébolyodott. És? – dörrent rá Howiger –, mit akar mondani evvel? – A rémült porkoláb egy könyvet nyújt át neki, mondván, hogy a kivégzés előtt pár órával a legnagyobb nyugalomban ilyesfélét olvas egyikük, és ez szerinte nem normális. Nézi a tábornok, latin nyelvű ódakötet, címlapján virít a név: Quintus Horatius Flaccus, tényleg nem szokványos dolog, gondolja, s az sem, amiről a foglár szintén beszámol, hogy a másik halálraítélt az ezüst hangszerén muzsikál, a szeme lecsukva, s amikor a végére ér, boldogan mosolyog. És a harmadik! Az meg egy olyan könyvet búj hosszú ideje, ami a várerődökről szól, hát mi dolga lenne már neki várerődök építésével, amikor nemsoká vesztőhelyre viszik? Ezek bizonyosan megőrültek, tehát nem kivégzés, hanem tébolyda jár nekik – zárja mondandóját az egyre inkább felbátorodott főporkoláb.

Az ezredes szeme összeszűkül. A messzeségbe réved. Jó ideig hallgat. Aztán megszólal, csöndesen: Nincs már mit tenni, sorsuk megpecsételtetett. És mielőtt elbocsátaná a jóembert, annyit mond még: Hogy tébolyodottak lennének? Cseppet sem. Bátrak! Jegyezze meg, halálosan bátrak!

Szép történet. Lenne. Ha igaz volna. Ám csak az én fantáziám műve. Ami viszont a legteljesebben igaz: a szemtanúktól, a minorita szerzetesek vallomásából tudni, hogy az utolsó éjszakán egyikük, Aulich Lajos tényleg Horatiust olvasott, Török Ignác a francia Vauban hadmérnök várerődítésről szóló könyvét bújta, Láhner György pedig fuvoláján játszott, mély átéléssel, s mi más lett volna, amit előadott: Donizetti, Lammermori Lucia, a haldokló Edgar búcsúáriája.

1849. október hatodika, reggel negyed 6. Az elítélteket gyóntató minorita szerzetesek egyike, Sujánszky György naplójegyzete: „… tompán dobpergés hallatszott. A várban lévő hatszáznál több fogoly mindegyike szobákba záratott, a bástyákra ágyúk vonattak, melyek mellett a tüzérek égő kanóccal álltak.”

A halálra jelölteket utolsó útjukra indítják. Elsőként a négyet, akikre puskagolyó várt. Schweidel tábornokot Bardócz páter vezeti karonfogva, társai a nyomukban, csöndesen beszélgetve. A vesztőhelyre érnek. Arad, várárok: Nemes eleméri Kiss Ernő altábornagy, cserneki Dessewffy Arisztid tábornok, Schweidel József tábornok, szkárosi Lázár Vilmos ezredes: „por és golyó” általi halál.

A második gyászmenet tagjai fekete atillában vonulnak a vesztőhelyre. Az „aradi Golgotán” bitófák várják őket: Nemes Pöltenberg Ernő, nemescsói Török Ignác, Láhner György, Knezić Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, gróf Vécsey Károly tábornokok: kötél általi halál.

Ugyanezen nap, Pest, Neugebäude: a puskák csöve előtt Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök. Golyó általi halál. Utolsó üzenetként ezt kiáltja: Éljen a haza!

Aztán csönd. Mély, országos csönd.

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.