Szórakozás

Újra légiparádé és hőlégballon verseny Szegeden!

Újra légiparádé és hőlégballon verseny Szegeden!

2021. szeptember 3., péntek
Újra légiparádé és hőlégballon verseny Szegeden!

Parádés magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint több mint száz hőlégballon várja az érdeklődőket az egyik legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a szeptember 10-én kezdődő Szeged International Airshow-n, majd a két nappal később induló XXII. FAI Hőlégballon Európa-bajnokságon.

Három napnyi változatos program

Majó-Petri Zoltán, a szervező Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója a programokat bemutató pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvény kifejezetten polgári repülő hétvége, ahol a közönség nem katonai gépeket, hanem olyan műrepülő pilóták produkcióit láthatja, akik nem viselnek egyenruhát.

A program jövő péntek délután indul a modellezők, siklóernyősök, sárkányrepülők érkezésével, melyet egy napnyugtától egészen 9 óráig tartó esti és éjszakai látványshow fog követni. A szombati nap a műrepülőké, az egyéni bemutatók mellett különleges kötelékrepülések és hőlégballon seregszemle szórakoztatja a közönséget. Vasárnap, a bajnokok napján pedig olyan hazai és külföldi sztárvendégek lépnek fel, akik nemzetközi elismeréseket szereztek produkcióikkal.

Báló Tamás, a rendezvénynek helyet adó szegedi repülőtér vezetője elárulta, hogy a magyar műrepülők mellett tíz országból érkeznek pilóták a rendezvényre. A magyar produkciók közt szerepel az L-29 delfin sugárhajtású vadászgép és az LI-2 retró utasszállító, valamint a MI-2-es helikopter bemutatója is. Többek között Szegedre érkezik még Vári Gyula világbajnok, sugárhajtású vadászgéppilóta YAK-52-es gépével. Látható lesz a kassai Retro Sky Team, a német műrepülő bajnok Dr. Martin Graf, az olasz Luca Bertossio, aki vitorlázó műrepülő és a francia bajnoknő, Mélanie Astles is.

A rendezvény három napja alatt a LI-2 retró utasszállító mellett más repülőgépekkel és helikopterekkel is szerveznek sétarepüléseket.

Pálhegyi Zoltán versenyigazgató-helyettes közölte, hagyomány, hogy a repülőnapokhoz kapcsolódva hőlégballon-versenyt is rendeznek, idén a XXII. FAI Hőlégballon Európa-Bajnokság házigazdája lesz Szeged. A megméretésre 23 országból több mint száz ballon érkezik, a 82 versenyző mellett húsznál is több fiesta pilóta emelkedik a levegőbe.

Szeptember 12-én este tartják az Európa-bajnokság megnyitóját, majd öt napon át a napkelte utáni, illetve napnyugta előtti két-három órában a versenyzők - a tervek szerint - 14 futamban teljesítenek az időjárási körülményektől függő feladatokat.

A rendezvény látogatása 14 éves kor alatt ingyenes, egyébként napijegyet, vagy bérletet kell váltani, ha valaki mindhárom napon szeretne részt venni. További részleteket ígérnek hamarosan a hivatalos Facebook eseménynél, amit ide kattintva érhetnek el.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.