Újra légiparádé és hőlégballon verseny Szegeden!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Parádés magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint több mint száz hőlégballon várja az érdeklődőket az egyik legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a szeptember 10-én kezdődő Szeged International Airshow-n, majd a két nappal később induló XXII. FAI Hőlégballon Európa-bajnokságon.

Három napnyi változatos program

Majó-Petri Zoltán, a szervező Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója a programokat bemutató pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvény kifejezetten polgári repülő hétvége, ahol a közönség nem katonai gépeket, hanem olyan műrepülő pilóták produkcióit láthatja, akik nem viselnek egyenruhát.

A program jövő péntek délután indul a modellezők, siklóernyősök, sárkányrepülők érkezésével, melyet egy napnyugtától egészen 9 óráig tartó esti és éjszakai látványshow fog követni. A szombati nap a műrepülőké, az egyéni bemutatók mellett különleges kötelékrepülések és hőlégballon seregszemle szórakoztatja a közönséget. Vasárnap, a bajnokok napján pedig olyan hazai és külföldi sztárvendégek lépnek fel, akik nemzetközi elismeréseket szereztek produkcióikkal.

Báló Tamás, a rendezvénynek helyet adó szegedi repülőtér vezetője elárulta, hogy a magyar műrepülők mellett tíz országból érkeznek pilóták a rendezvényre. A magyar produkciók közt szerepel az L-29 delfin sugárhajtású vadászgép és az LI-2 retró utasszállító, valamint a MI-2-es helikopter bemutatója is. Többek között Szegedre érkezik még Vári Gyula világbajnok, sugárhajtású vadászgéppilóta YAK-52-es gépével. Látható lesz a kassai Retro Sky Team, a német műrepülő bajnok Dr. Martin Graf, az olasz Luca Bertossio, aki vitorlázó műrepülő és a francia bajnoknő, Mélanie Astles is.

A rendezvény három napja alatt a LI-2 retró utasszállító mellett más repülőgépekkel és helikopterekkel is szerveznek sétarepüléseket.

Pálhegyi Zoltán versenyigazgató-helyettes közölte, hagyomány, hogy a repülőnapokhoz kapcsolódva hőlégballon-versenyt is rendeznek, idén a XXII. FAI Hőlégballon Európa-Bajnokság házigazdája lesz Szeged. A megméretésre 23 országból több mint száz ballon érkezik, a 82 versenyző mellett húsznál is több fiesta pilóta emelkedik a levegőbe.

Szeptember 12-én este tartják az Európa-bajnokság megnyitóját, majd öt napon át a napkelte utáni, illetve napnyugta előtti két-három órában a versenyzők – a tervek szerint – 14 futamban teljesítenek az időjárási körülményektől függő feladatokat.

A rendezvény látogatása 14 éves kor alatt ingyenes, egyébként napijegyet, vagy bérletet kell váltani, ha valaki mindhárom napon szeretne részt venni. További részleteket ígérnek hamarosan a hivatalos Facebook eseménynél, amit ide kattintva érhetnek el.

via MTI

Előző sztori

Kivonulás Afganisztánból: több ezren a sivatagban!

Következő sztori

Kampánydallal ,,dönt falakat” az ellenzék – vagy legalábbis próbál