Egyetem

Újfajta hallásjavító műtétet hajtottak végre az SZTE-n

Újfajta hallásjavító műtétet hajtottak végre az SZTE-n

2021. szeptember 13., hétfő
Újfajta hallásjavító műtétet hajtottak végre az SZTE-n

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel közösen végezték el az első két Cochlear OSIA2 implantátum műtétjét. A páciensek egy felnőtt és egy gyermek voltak.

A nagyothallás javítására már többfajta megoldás létezik a világon, a mostan iazonban más: pontosabb, tisztább hangzást eredményez. A Cochlear OSIA2 rendszer egy aktív, csontban rögzített hallásjavító implantátum, amely digitális, piezoelektromos jelátvitelen alapuló stimulációval továbbítja a hangingereket a koponyacsonton keresztül a belsőfül felé. a hangokat dekódoló processzor a koponya oldalán helyezkedik el, a fejre simulva, így kapcsolódik a beültetett implantátumhoz. A hanganalízis és frekvencia követés az ép halláshoz nagyon közeli, gyakorlatilag megegyezik egy ép hallóéval.

Rovó László rektor irányítása során - aki maga is fül-orr-gégész - jelentős fejlesztések mentek végbe az egyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján. Többek között világszínvonalú, hibrid műtőblokkot kapott.

A most elvégzett két műtéttel megkezdődött a nagyothallás új világszínvonalú eszközének bevezetése Magyarországon. A következő gyermek műtétére még ebben a hónapban sor kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.