/

Úgy tűnik, végre szabályozni fogják az elektromos rollereket

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jó pár cikkünk született az elektromos rollerek témájában, amióta Szegeden is elérhető a Lime közösségi rollerbérlő szolgáltatása, legutóbb pedig videóriport formájában kérdeztük meg az emberek véleményét a villanyrollerekről. Megosztóan vélekednek az emberek róla, azonban azt kijelenthetjük: mindenki szerint logikus lépés lenne, ha a KRESZ kitérne az említett járművek használatára is. A Világgazdaságban megjelent tegnapi cikk állítja: közel lehet, hogy megvalósuljon a szabályozás.

Akár már szeptember végén egyeztethetnek

Nem más, mint az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz kezdeményezésére akár már a hónap végén tisztázó egyeztetés indulhat, amibe a rendőrséget, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot valamint a Belügyminisztériumot vonnák be – tudta meg a Világgazdaság. Mivel az elektromos rollerekre nem tér ki a hatályos KRESZ, ezért rengeteg félreértés született már a rendőrség és a felhasználók között, illetve arról sem feledkezhetünk meg, hogy a felelőtlen felhasználók nem csupán saját, te mások tesi épségét is veszélyeztetik.

Segédmotoros kerékpár?

Amikor a rendőrök ellenőrzés alá vonnak egy elektromos rollerezőt, úgy tekintenek rá jelen esetben, mintha járműve egy segédmotoros kerékpár lenne – tehát azokat a szabályokat kellene követnie a felhasználónak, amelyeket a segédmotorosoknak is. A Világgazdaság azt írja, tudnak olyan esetről, amelyben valakinek bevonták a jogosítványát, amíg eljárás folyt ellene egy elektromos rollerhasználat közben elkövetett szabálysértés miatt – ez azonban azért mondható szürreálisnak, mert a KRESZ egyelőre nem ismeri ennek a járműnek a fogalmát. Utóbbiért a rendőrség nem is vezet statisztikát az e-rollerezők ellen indult eljárásokról, a rájuk kiszabott büntetésekről, így nehéz lenne megmondani, hány eset volt eddig.

Az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni, így az azzal való közúti közlekedés során a segédmotorkerékpárok közlekedésére vonatkozó szabályok az irányadók

-nyilatkozta az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a Világgazdaság megkeresésére.

A megoldás: egységes hatósági értelmezés

Révész Máriusz szerint inkább közelítenek a villanyrollerek az elektromos rásegítésű kerékpárokhoz, amelyek 25 km/h sebességig kerékpárnak minősülnek – egy EU szabvány szerint pedig az e-rollerek nem léphetik túl ezt a határt. Ha ebbe az irányba billenne a dialógus, ami a kormánybiztos szerint a helyes út lenne, akkor jogosítvány biztos nem fog kelleni az elektromos rollerek használatához. Az általuk benyújtott javaslat az uniós gyakorlatot szorgalmazza, mégpedig, hogy kerékpárnak tekintsék a szóban forgó közlekedési eszközöket.

via Világgazdaság

Előző sztori

Márki-Zay retteg, Pálinkás József kiesett az előválasztásból

Következő sztori

Nemesi Pál cége bonthatja a műegyetem épületét és a Goldmann menzát