Szegeden láttam. De mit?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A facebook egyik legnagyobb előnye, hogy egy-egy elhagyott tárgyat, elkóborolt kisállatot hatékonyan lehet keresni és kerestetni. Megnéztük, hogy az "online talált tárgyak osztályán" mit keresnek legtöbbször a szegediek. Ehhez az egyik legnagyobb szegedi facebook csoportot, a több mint 75 ezer tagot számláló „Szegeden láttam” csoportot hívtuk segítségül.

Topon a kisállatok

Elkóborolt, találtuk, befogadtuk és nem tudjuk megtartani. A kisállatok vezetik a toplistát a csoportban. Nincs nap, hogy ne keresné valaki az elkóborolt házi kedvencét, vagy éppen ne talált volna kóborló cicát vagy kutyát. A posztok alatti hozzászólásokat olvasva hatékonyan és gyorsan találnak vissza a gazdihoz az elkóborolt állatok, sőt az sem ritka, hogy új gazdija lesz, ha nem jelentkezik érte senki. Az sem elhanyagolható, hogy a régóta utcán tekergő kisállatok életét mentik meg, ha a Facebook segítségével orvoshoz juttatják.

Lakáskulcs, slusszkulcs

Talán nincs olyan ember, aki ne hagyta volna el legalább egyszer a kulcsát. A Facebook előtti időszakban ez jobb esetben egy kulcsmásolással, rosszabb esetben zárcserével záruló történet volt. Na de amióta van ez csoport! Ezek is napi szinten tűnnek fel a Szegeden láttam csoportban. Itt már megfigyelhető egy tendencia is: a hétvégén „könnyebben” veszítik el az emberek kulcsukat-nyilván egy-egy buli hevében egyszerűbb is. Itt is feltűnően jó százalékkal találja meg a figyelmetlen tulajdonosa a sokszor csak nehezen pótolható kulcsot.

Igazolványok, bankkártyák és telefonok

Itt sem kell sokat pörgetni az oldalon, hogy a fent említett használati tárgyak közül találjunk elveszettet. Itt is megfigyelhető a hétvégén emelkedő tendencia. Ebben az esetben azonban már nehezebb megmondani, hogy hányan találják meg amit elhagytak. Az igazolványokat, bankkártyákat többnyire kitakart adatokkal teszik fel az oldalra, ahogy a telefonoknál is kérnek valamilyen ismertető jelet. A legtöbb esetben a visszaélések elkerülése miatt privátban kérik a tulajdonosok jelentkezését.

Mire jó még a csoport?

Természetesen ebben a közösségben nem csak a talált és elvesztett tárgyakat keresik a szegediek. Széles a tárháza annak, hogy miről folyik kisebb-nagyobb vita az oldalon. Egy hangosabb buli éppúgy vitát szülhet itt, mint egy kimaradó buszjárat, vagy éppen egy nagyobb szemétkupac a városban, amiből van bőven. Az utóbbi időben a legélesebb vitát a Lime, azaz bérelhető elektromos rollerek váltják ki. De nem árt akkor sem ránézni erre az oldalra, ha útra kelünk, mert itt egészen biztos friss az útinfo. Sajnos balesetből és dugóból is nagyon sok akad a városban.

Előző sztori

Elkészült Magyarország ,,személyi igazolványa”, az SZTE is közreműködött benne

Következő sztori

DÉLI SZÓ – Szeged – 2021.09.24.