Közélet

Preparált emberi torzókat is láthatunk a TIK új kiállításán

Preparált emberi torzókat is láthatunk a TIK új kiállításán

2021. szeptember 29., szerda
Preparált emberi torzókat is láthatunk a TIK új kiállításán

A kolozsvári magyar tudományegyetem a román hatóságok üldöztetése után 1921. október 9-től Szegeden folytatta munkáját. Olyan kiváló professzorok támogatták az egyetem Szegedre költözését, mint Davida Leo, aki létrehozta a Leíró- és Tájbonctani Intézetet, benne a későbbi Anatómiai Múzeum alapjait és elindította az orvosképzés alapjául szolgáló anatómia oktatást. Apáthy István professzor, aki a 19. század végén kibontakozó idegtudomány világhírű képviselője volt és nevéhez az Állattani Tanszék felállítása kapcsolódik. Gellért Albert professzor, aki orvostanhallgatóként érkezett Erdélyből Szegedre és 1934-től már az Anatómiai Intézetet vezette. Látta, mekkora szükség van az oktatásban az úgynevezett anatómiai múzeumokra és Davida Leo munkásságán elindulva, egy újonnan kifejlesztett impregnációs technika segítségével hatalmas mértékben kibővítette a ma már Európa-szerte ismert, híres szegedi Anatómiai Múzeumot, ami a nevét viseli.

A Gellért Albert Anatómiai Múzeum gyűjteménye rendkívül részletgazdag, precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzókat, szerveket, alsó- és felső végtagokat, zsigereket, szöveteket, ér- és idegképleteket mutat be.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba költöző tárlatot Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg.

A kiállítás megtekinthető 2021. október 18-ig az SZTE JATIK nyitva tartási idejében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.