/

Pöttyös, bolond, kalapos: gombásznapot tartanak a Füvészkertben

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gombák különleges világába tekinthetnek be azok, akik vasárnap ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe a gombásznapra október 3-án, vasárnap.

A gombák fajokban gazdag csoportja az állatoktól és a növényektől is különbözik. Fontos ökológiai szerepet töltenek be, genetikai változatosságuk rendkívüli, hatékony lebontó enzimjeik biotechnológiai alkalmazással kecsegtetnek, a gyógyászatban nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek és nem utolsósorban látványos, színes termőtesteket hoznak létre.

Bár sokan nem gondolnák, de Szeged környéke is gazdag gombában és ritka fajokkal is találkozhatnak a természetet járók.

Kora délelőttől a füvészkertben lakossági gombaszakértői vizsgálatra várják a gombával érkezőket, az érdeklődők pedig megismerhetik a különböző gombavizsgálati technikákat frissen gyűjtött gomba termőtesteken.A látogatóknak bemutatják a környéken gyűjtött és távolabbról érkezett gombafajokat, kérdéseket tehetnek fel szakértőknek, érdekességeket és különlegességeket tudhatnak meg a gombákról, bepillantást kaphat a gombák mikrovilágba, a gyerekek pedig játékos kifestővel tehetik próbára kreativitásukat.

A gombásznapon egy különleges kiállítást is rendeznek: liofilizált – fagyasztva szárított – gombákat mutatnak be a közönségnek.

via MTI

Előző sztori

Hová tűnt az influenza?

Következő sztori

Ennyi volt a kirakatrománc: már el is kapták a recskarémet!