/

Orbán Viktor harcol a 13. havi nyugdíj kifizetésének felgyorsításáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már-már hagyományos pénteki interjúját adta Orbán Viktor a Kossuth rádión a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban, ahol többek között beszélt a 13. havi nyugdíjról, a járványügyi intézkedésekről és a minimálbérről is.

Még idén Franciaország-V4 csúcs

Jövőre esedékes Franciaország EU elnöksége, aminek kapcsán még az idén lesz egy francia-V4 csúcstalálkozó. A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt 10 év “különutas” magyar politika és gyermektámogatási programok oda vezettek, hogy a hazai termékenységi ráta 1,25-ről 1,5 fölé emelkedett – a cél viszont 2,1 fölött lenne.

Európa jövője nem a zöldítésben, iparban, digitalizációban van, hanem a gyermekben, ezért nem szabad elfogadni, hogy a hiányzó munkaerőt migránsokkal pótolják.

Szóba került a családok szerepének fontossága kapcsán az LMBTQ-közösségek témája is és a brüsszeli viták, amelyről Orbán Viktor úgy fogalmazott: megérti, ha valaki más életformát választ és ezt nem szabad elítélni, nem érheti őket diszkrimináció. Ugyanakkor azt is rögzítette, hogy a gazdaságpolitika fő célja, hogy visszatérjen a gyökerekhez és rögzítette, hogy

akinek gyereke van, az jobban él.

A kormány célja, hogy segítse azokat, akik gyermeket vállalnak: könnyebben jutnak lakáshoz, könnyebben lesz munkájuk, tehát „össze kell kapcsolni a gyermekvállalást és a gazdasági előnyöket”. Jelezte azt is, hogy a gyermeket nevelő kisvállalkozók is visszakapják a befizetett adójuk egy részét – erről egy korábbi cikkünkből részletesen is tájékozódhat:

Van esély, hogy jövőre a teljes 13. havi nyugdíjat odaadják

A miniszterelnök elárulta, azért küzd jelenleg, hogy jövőre a 13. havi nyugdíjnak ne csak a második heti részletét fizesse ki az állam, hanem a harmadik és a negyedik hetit is. Ez azt jelentené, hogy 2022-ben kifizetnék a teljes összeget az eddig bejelentett tervvel ellentétben, ami az volt, hogy fokozatosan építik vissza a juttatást.

Munkanélküliséget okozhat, ha rosszul emelnek a minimálbéren

Már egy ideje terítéken van a kormánynál a minimálbér nagymértékű felemelése, ezzel kapcsolatban folyamatosak az egyeztetések és tárgyalások. A téma rendkívüli odafigyelést és körültekintést igényel, ugyanis Orbán Viktor szerint ha rosszul emelnek a minimálbéren, nagyobb munkanélküliséget vonhat maga után.

Megjegyezte, hogy a kormány csak akkor tud dönteni ezzel kapcsolatban, ha a munkáltatók megegyeznek a munkavállalókkal, ami eddig mindig “a kormány kontójára” történt: tehát a béremelésért cserébe a munkáltatók az adóterhek csökkentését szeretnék elérni. A miniszterelnök szavai alapján ezt készségesen megteszik, hiszen

Most egy nagyot akarunk lépni, majdnem 20%-os lenne a minimálbér-emelés, de ez fokozott terhet jelentene a kisvállalkozásoknak.

Negyedik hullám: a kormány nem tehet semmit az oltás népszerűsítésén kívül

Orbán szerint nálunk is van esély arra, hogy hirtelen ugorjanak meg a számok és gyors felfutású legyen az újabb járványhullám, mint például Szerbiában. Szerinte a magyarok szeretik a veszélyt, mert még mindig nagyon sokan vannak, akik nem oltatták be magukat – ezek az emberek csak akkor fognak feleszmélni, ha már a közelükben van a baj.

Itt azt is elmondta, hogy az oltatlanok kockáztatják a saját életüket és a környezetük egészségét, ezért mindenkit arra kért, aki még nem tette, oltassa be magát. Azonban ezzel a kormány lehetősége véget ért, mert a következő lépés az lenne, hogy mindenki számára kötelezővé tegyék az oltást Magyarországon – de ilyen tervei nincsenek a kormánynak.

A kormányfő szerint az egészségügyi dolgozók kötelező beoltását még úgy, ahogy el tudták fogadni az emberek, mert ők minden egyes nap betegekkel találkoznak a munkájuk során. Talán még azt látja lehetségesnek, hogy a munkaadók rendelkezzenek valamiféle joggal, hogy az alkalmazottakat rávegyék az oltásra – a kormányban folynak erről viták, amiket hamarosan lezárnak.

Év végéig 17-18 millió vakcina lesz raktáron, így tehát bárkit bármikor be tudnak oltani az első, második, vagy harmadik adaggal.

Előző sztori

Pénzügyminiszter: ez minden idők legnagyobb, családoknak nyújtott adókedvezménye

Következő sztori

Újgenerációs e-anatómiaatlaszt fejlesztettek Szegeden