Politika

Orbán: lesz negyedik hullám, de nem az elzárkózással lehet letörni

Orbán: lesz negyedik hullám, de nem az elzárkózással lehet letörni

2021. szeptember 17., péntek
Orbán: lesz negyedik hullám, de nem az elzárkózással lehet letörni

A miniszterelnök hosszú idő után adott újra interjút a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint nehéz tíz év előtt áll Európa és a világgazdaság: járvány- és migrációshullámok követik majd egymást.

Szerinte ezért volt különösen fontos a legutóbbi nemzeti konzultáció, amit több mint 1 millióan kitöltöttek, hogy kikérjék az emberek véleményét arról, hogy a nehéz időszakban mire van szükségük. Kiemelte, hogy a nemzeti vakcinagyárat a kitöltők több mint 90%-a igenli, valamint, hogy a következő év elején a 13. havi nyugdíj visszaépítése is folytatódik, immáron két heti nyugdíj visszaállításával.

Azt is kihangsúlyozta, hogy nem szabad hagyni, hogy a gyermekeink nevelése politikai aktivisták kezébe kerüljön.

Orbán szerint ő mindig törekedett arra, hogy a nemzeti konzultációknak valóban következménye is legyen, hogy valódi politikai döntéseket eredményezzen. Ez a legutóbbi konzultáció esetében már meg is történt, hiszen döntöttek a hitelmoratórium meghosszabbításáról.

A negyedik hullám ellenére nagy lesz a gazdasági növekedés

Orbán arról is beszélt, hogy jelen állás szerint úgy néz ki, összejön az év végéig az 5,5%-os gazdasági növekedés, melyet a kormány ,,grandiózus célul" tűzött ki. Ez pedig azt jelentené, hogy a 13. havi nyugdíj visszaállítása mellett valóban SZJA-mentességet élvezhetnek a 25 év alatti munkavállalók és a gyerekes valóban visszakaphatják egy bizonyos százalékig a 2021-ig befizetett SZJA-t.

Ehhez azonban munkaerőre van szükség, a rendszerváltás óta pedig soha ennyien nem dolgoztak, mint most.

Arról is beszélt, hogy azért kell az Európai Unió tagjának maradni, mert piacot ad a magyaroknak. Bár sok pénzt kapunk az Uniótól, a nyugati országok alapvetően több pénzt visznek el - ezekhez képest pedig Magyarország keveset is fizet be az EU-nak.

A Brüsszeltől kapott pénzek tekintetében kiemelte a helyreállítási alapot, amiről leszögezte, hogy az hitel, vagyis idővel vissza kell fizetni. Hozzátette, ez az a pénz, amit most azért nem akarnak Magyarországnak kifizetni, mert ,,az LMBTQ-közösségekkel kapcsolatban vitánk van."

Hozzátette, valóban kell pénz a gazdaság fejlesztéséhez, főleg a járvány után, de ha ezt Brüsszeltől nem kapják meg, akkor a pénzpiacról pótolják a hiányt.

A járvány nem áll meg a határon

Természetesen szó esett a negyedik hullámról is. ,,Hónapok óta mondjuk, hogy lesz negyedik hullám, nem gondolom, hogy ha Európa számos országát elérte, akkor a mi országhatárainknál is meg fog állni." Szerinte a kérdés nem ez, hanem hogy mennyire lesz ez a hullám súlyos, ez pedig attól függ, hányan oltatják be magukat.

A következő hónapokban is gyors cselekvőképességre lesz szükség az egészségügy tekintetében, ami a normális parlamentáris jogrend kereti között nem tudna megvalósulni, ezért a veszélyhelyzetet, a rendkívüli jogrend a kormány az év végéig meghosszabbítja - jelentette be Orbán.

A kormányfő senkit nem akar lebeszélni a maszkhasználatról és az izolációról, az interjú során azonban többször is kiemelte, hogy nem ez a megoldás. ,,Ez egy olyan vírus, ami mindenkit megtalál. Egyedül az oltás segít." Ezért arra kért minden időst, krónikus beteget, daganatos beteget és szervátültetettet is, hogy oltassák be magukat, mert a negyedik hullám során ők különösen nagy veszélyben vannak. A kormány továbbra sem tervezi az oltás kötelezővé tételét, mert ,,ez egy olyan ország, ahol ezt az emberek többsége nem fogadja el."

Az egészségügyben ezt el lehetett rendelni és egyelőre vita van arról, hogy a munkáltatók előírhatják-e ezt, de minden állampolgárt nem kötelezhetnek.

,,A magyar ember gyomra ezt nem veszi be."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.