Minden napra jut érem: Kiss Péter Pál aranyat szerzett 200 méter kajakon!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiss Péter Pál aranyérmet nyert KL1 200 méteren a tokiói paralimpián. Ugyanebben a számban Juhász Tamás hatodik lett. Ebben a kategóriában a legkomolyabban sérültek versenyeznek.

Kiss Péter Pál, aki 2019-ben világbajnokságot nyert Szegeden és kétszeres Európa-bajnok, már a csütörtöki előfutamban is nagyon meggyőzően evezett, saját futamát két bójasor különbséggel nyerve a legjobb időt lapátolta.

A győztes Kiss Péter Pál a férfi kajak KL1 200 méteres versenyének döntője után a tokiói Sea Forest Evezős Pályán. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A pénteki döntőben melyet felhős időben, csaknem szélcsendben, időnként permetező esőben rendeztek a Sea Forest Kajak-Kenu Pályán, a brazil Carlos Luis Cardoso da Silva és a francia Rémy Boulle volt a legnagyobb ellenfele. Kiss a 4-es pályán ment, mellette a hármason Juhász Tamás. Utóbbi nem sokkal korábban, a középfutamból egy szép győzelemmel harcolta ki a döntőbe jutást. Kiss Péter nagyszerűen jött el a rajttól, hamar jól látható előnyre tett szert, és nem is fáradt el,

végül 45.447 másodperces eredménnyel egy bójasorral előzte meg a második helyezett Silvát (48.031). A harmadik helyen Bouille (48.917) ért célba.

A BHSE 18 éves kajakosa, a nemzetközi szövetség összesítése alapján a sportág legfiatalabb paralimpiai bajnoka – aki nyolcéves korában a Guillain Barré-szindróma miatt deréktól lefelé lebénult, a magyar küldöttség tizennegyedik érmét – a hetedik aranyat – szerezte.

Juhász Tamás, a BHSE 45 éves versenyzője, akinek egy motorbaleset okozta az állapotát, 2012-ben még kerekesszékes vívóként szerepelt a londoni paralimpián. Előzőleg egy szép középfutam-győzelemmel jutott be a döntőbe, ahol az értékes hatodik helyet harcolta ki.

Juhász Tamás a férfi kenu KL1 200 méteres versenyének középfutamában a tokiói Sea Forest Evezős Pályán. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A húszesztendős Kiss Erik (KL3), akinek az egyik lábszára vékonyabb, nagy küzdelemben vívta ki a döntőbe jutást, középfutamában sikerült elcsípnie a harmadik helyet, így készülhetett a nyolcas fináléra, melyben nyolcadikként ért céléba. A nyílt gerinccel született, 43 éves Rozbora András (KL2) középfutamában ötödik lett, ezzel B-döntőbe jutott, ahol negyedikként – így összességében a 12. – helyen végzett.

via MTI / Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd (MTI)

Előző sztori

Ez most nem a mi meccsünk volt, Anglia simán nyert a Puskás Arénában

Következő sztori

Elkapták a pancser tolvajt, aki tárolókba tört be