Mihalik Kálmánra, a Székely himnusz zeneszerzőjére emlékeztek Szegeden

KÉPGALÉRIA!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn délután a belvárosi temetőben  tartottak megemlékezést Mihalik Kálmán orvos, zeneszerző halálának 99. és a Székely Himnusz születésének 100. évfordulója alkalmából.

A Mihalik Kálmán Alapítvány által szervezett ünnepségen Gál Imre, az alapítvány elnöke köszöntötte a megemlékezés résztvevőit. Ezt követően emlékező beszédet mondott Haág Zalán, Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, KDNP helyi elnöke, közgyűlési frakcióvezető.

A székely himnusz centenáriuma alkalmat kínál a visszatekintésre is, és megfogalmazza hogyan alakul a magyar nemzeti identitásunk Trianon sokkja után, hogyan alakult az elmúlt száz esztendőben és hová tartunk most, Magyarországon, Székelyföldön, a Kárpát medencében és szerte a nagy világban.

A megemlékezés a koszorúzással, virágok elhelyezésével és a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

Mihalik Kálmán 1896. február 21-én született az erdélyi Oravicabányán. Apja Kassáról származott, anyja csíki székely asszony volt. Középiskolai és orvosegyetemi tanulmányait Kolozsvárott végezte. Tanulmányait az első világháború félbeszakította, két évig a fronton szolgált. 1918-ban a kolozsvári egyetemmel együtt előbb Budapestre, majd 1920-ban Szegedre költözött. Kutatóorvos lett az egyetemen, és tanársegédként dolgozott Reinbold Béla professzor mellett. Szegeden írta 1921-ben  – Csanády György szövegére – a székely himnusz zenéjét. A vers eredeti címe Kantáta volt. A megzenésített dal először 1922. május 22-én egy leánykar előadásában csendült fel a SZEFHE -közgyűlésen. Csanády ezután változtatta a címet Székely himnuszra, mely Erdély székely-magyar lakosságának második himnuszává vált. 2009-ben Székelyföld hivatalos himnuszának fogadták el. Mihalik Kálmán mindössze 26 éves volt, amikor tífuszban meghalt. Faragott kopjafás sírja a szegedi Belvárosi temető díszparcellájában, a régi bejárathoz közeli részben található meg.

Előző sztori

Elhunyt Jean-Paul Belmondo

Következő sztori

DÉLI SZÓ – Szeged – 2021.09.03.