/

Ma kezdi az őszi ülésszakát a Parlament, kedden dönthetnek a vészhelyzet meghosszabbításáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar Országgyűlés két rendes ülésszakot tart: az első február 1-től tart június 15-ig, a második pedig szeptemberben veszi kezdetét és december 15-ig tart. A mai nappal tehát az őszi ülésszak fog elindulni. A két ülésnapon talán a legfontosabb téma a koronavírus miatti vészhelyzet meghosszabbítása lesz.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik, a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkre való emlékezéssel. Ők név szerint Orosz Sándorra (MSZP), Ráday Mihályra (SZDSZ), Fogarasiné Deák Valériára (MSZP) és Vitányi Ivánra (MSZP, majd független).

A napirend előtti felszólalások után a fideszes Vitályos Eszter teheti le képviselői esküjét, aki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának kinevezett L. Simon Lászlót váltja a kormánypárti padsorokban. A 42 éves, jogász végzettségű Vitályos Eszter 2013 óta foglalkozik uniós ügyekkel, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Ezt követően interpellációk és azonnali kérdések hangoznak el egy-egy órában, a kérdésekre pedig további 30 perc áll rendelkezésre.

Másnap, kedd reggel 9 órakor az ülésnap a napirend előtti felszólalásokkal indul, majd határozathozatalokat tartanak. Akkor várható döntés Ander Balázs (Jobbik) két, valamint Stummer János (Jobbik) és Simonka György (Fidesz) egy-egy mentelmi ügyéről is.

A szavazások után három kormányzati indítványról tárgyalnak, köztük a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet 2022. január 1-jéig történő meghosszabbításáról is.

via MTI

Előző sztori

Forgalomkorlátozás lesz a Feketesas utcában

Következő sztori

Versenyen kívüli filmekkel indul ma az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál