Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr gyűjteményéből nyílt kiállítás a Fekete Házban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiállítás nyílt Kardos Sándor, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr privátfotó-gyűjteményéből. A bomlás virágai – Fejezetek a Hórusz Archívumból című tárlaton mintegy 50 képet láthatnak az érdeklődők december 31-ig a Fekete Házban.

Fotó: Szabó Luca

Kardos Sándor, az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa több mint negyven évvel ezelőtt kezdett amatőr fényképeket gyűjteni: egyebek mellett feleslegessé vált régi fotókat, üveglemezeket és papírképeket szedett össze.

Kollekciója az évtizedek alatt akkorára bővült, hogy mára már milliós nagyságrendről van szó.

A Hórusz Archívum címválasztása ősi mitológiára utal: Széth isten, a sötétség ura megöli Hórusz istent, a Napot, és szilánkokra töri a szemét. Thoth, az igazság és bölcsesség istene összeszedi a törmelékeket és újjáteremti belőlük Hórusz szemét, ép látást ad neki. Kardos Sándor szemléletmódja a teljességet célozza, valóság-töredékekből épít olyan képet, amit a privátfotó készítője – legtöbbször tudtán kívül – a vágyai projekciójaként alkot meg.

Az amatőrök kezén milliószámra készülnek fotográfiák, ahol hasonló jelenség állhat elő, remekmű születhet anélkül is, hogy ezt akár a fotós, akár a képen szereplő emberek észrevennék. A kiválasztás szempontjából pedig közömbös, hogy a mögöttes tartalom felismerése az exponálás előtt vagy után, esetleg évtizedekkel később jön létre.

A tárlaton található fotográfiák egyik legfőbb alkotóeleme a hiba, a tévedés vagy a véletlen rongálódás, utóbbi kidolgozási hibákból, esetleg szakszerűtlen tárolásból ered.  Előfordulnak azonban olyan fotók is, melyeket a készítők utólag, szándékosan cenzúráztak – meglehetősen komikus módon – egy-egy nem kívánt, rossz emlékű személyt, régi szerelmest egyszerűen csak kivágtak a képről, letakartak, vagy átsatíroztak.

Fotó: Szabó Luca

A bomlás virágai – Fejezetek a Hórusz Archívumból című vándorkiállítás december 31-ig tekinthető meg a Fekete Házban

via ZSIFF Sajtó / Kiemelt kép: Szabó Luca

Előző sztori

Előválasztás: Binszki szerint nem lesz második forduló, mert több mint ötven százalékkal nyer Dobrev

Következő sztori

Hétvégére visszatér a vénasszonyok nyara