Közlekedés

Ha régi az autója, figyeljen: a héten környezetvédelmi méréseket végeznek Szegeden!

Ha régi az autója, figyeljen: a héten környezetvédelmi méréseket végeznek Szegeden!

2021. szeptember 27., hétfő
Ha régi az autója, figyeljen: a héten környezetvédelmi méréseket végeznek Szegeden!

A mai naptól egészen péntekig tartanak környezetvédelmi felméréseket a közutakon Budapest mellett Győrben, Pécsett és Szegeden.Ha az Ön autója túl szennyező, még időszakos vizsgálatra is berendelhetik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló akció negyedszázados múltra tekint vissza. A hagyományos őszi ellenőrzéssorozatban a hazai gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát mérik fel, a változását vizsgálják és értékelik. Az akcióban a járművek esetleges problémáira hívják fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat időszakos vizsgálatra rendelhetik be.

Idén is közel 6-700 mérést végeznek az elkövetkezendő öt napban. Budapest 15, a vidéki városokban, így Szegeden is, öt helyszínen dolgoznak majd a területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai. Az öt helyszín minden nap változni fog.

Pozitív volt a ,,zöld" tendencia, egészen mostanáig

Az ITM az MTI-vel ismertette, hogy a kilencvenes években még csak minden második gépjármű felelt meg az aktuális környezetvédelmi előírásoknak. Az utóbbi években - nagy csekély részben a rendszeres ellenőrzéseknek eredményeként - rendkívül sokat javult ez az arány: az elmúlt évtizedben már tízből kilenc gépjármű megfelel a szabályoknak. Pár éve viszont stagnál, mi több, kis mértékben romlott is ez az arány.

Akinek a szűrés során kirívóan rossz állapotú, a levegő minőségét rendkívüli mértékben rontó gépjárműve van, annak két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelennie.

A Minisztérium elmondása szerint a közúti forgalom a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért felel. A magyar kormány korábban úgy fogalmazott, hogy 2050-ig klímasemlegessé kell tenni az országot, ennek keretében áll forgalomba 1100 elektromos busz 2025-ig.

A tisztább közlekedésért a gépkocsik műszaki állapotának javításával is tehetünk, megfelelő karbantartással, korszerűsítéssel egy-egy autó szennyezése 40-60 százalékkal csökkenthető - emelte ki közleményében az Innovációs- és Technológiai Minisztérium.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.