Ha régi az autója, figyeljen: a héten környezetvédelmi méréseket végeznek Szegeden!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mai naptól egészen péntekig tartanak környezetvédelmi felméréseket a közutakon Budapest mellett Győrben, Pécsett és Szegeden. Ha az Ön autója túl szennyező, még időszakos vizsgálatra is berendelhetik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló akció negyedszázados múltra tekint vissza. A hagyományos őszi ellenőrzéssorozatban a hazai gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát mérik fel, a változását vizsgálják és értékelik. Az akcióban a járművek esetleges problémáira hívják fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat időszakos vizsgálatra rendelhetik be.

Idén is közel 6-700 mérést végeznek az elkövetkezendő öt napban. Budapest 15, a vidéki városokban, így Szegeden is, öt helyszínen dolgoznak majd a területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai. Az öt helyszín minden nap változni fog.

Pozitív volt a ,,zöld” tendencia, egészen mostanáig

Az ITM az MTI-vel ismertette, hogy a kilencvenes években még csak minden második gépjármű felelt meg az aktuális környezetvédelmi előírásoknak. Az utóbbi években – nagy csekély részben a rendszeres ellenőrzéseknek eredményeként – rendkívül sokat javult ez az arány: az elmúlt évtizedben már tízből kilenc gépjármű megfelel a szabályoknak. Pár éve viszont stagnál, mi több, kis mértékben romlott is ez az arány.

Akinek a szűrés során kirívóan rossz állapotú, a levegő minőségét rendkívüli mértékben rontó gépjárműve van, annak két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelennie.

A Minisztérium elmondása szerint a közúti forgalom a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért felel. A magyar kormány korábban úgy fogalmazott, hogy 2050-ig klímasemlegessé kell tenni az országot, ennek keretében áll forgalomba 1100 elektromos busz 2025-ig.

A tisztább közlekedésért a gépkocsik műszaki állapotának javításával is tehetünk, megfelelő karbantartással, korszerűsítéssel egy-egy autó szennyezése 40-60 százalékkal csökkenthető – emelte ki közleményében az Innovációs- és Technológiai Minisztérium.

(via MTI)

Előző sztori

Verekedésbe torkollott a sorban állás a szegedi postán

Következő sztori

Megjelent a harmadik híd tervezési tendere