Politika

Európa bukását Magyarország okozhatja Soros és egy amerikai közgazdász szerint

Európa bukását Magyarország okozhatja Soros és egy amerikai közgazdász szerint

2021. szeptember 3., péntek
Európa bukását Magyarország okozhatja Soros és egy amerikai közgazdász szerint

Ha az Európai Unió nem lép fel minél előbb Magyarország, és a "nyomdokaiban járó" Lengyelország ellen, annak súlyos következményei lehetnek az EU társadalmára nézve - vélekedik Soros György egy véleménycikkben, illetve a sztárközgazdász Daron Acemoğlu, az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyetem professzora. Mindkettő írása a Project Syndicate oldalán jelent meg.

Utóbbi Az Európai Uniónak meg kell szüntetnie Magyarország tagságát címen publikált egy cikket, amelyben először is a holland kormányfőt idézi, Mark Rutte-ot, aki júniusban, a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozásról szóló vitában azt mondta, hogy Magyarországnak többé nincs helye az Európai Unióban. Acemoğlu egyetért ezzel, és azt írja

Az Európai Uniónak meg kellene kezdenie Magyarország kizárásának a folyamatát, amit Lengyelországgal lehetne folytatni.

Kemény szavakkal érvel a közgazdász álláspontja mellett: szerinte az elmúlt évtizedben Magyarországban és Lengyelországban fokozatosan leépítették a jogállamot és a demokrácia intézményeit. Mi több, a miniszterelnökünk által használt "illiberális demokrácia" kifejezés egy tévképzet: Magyarországon demokráciának már nyoma sincs.

Acemoğlu azt írja, hogy Lengyelország - negatív értelemben - szorosan halad utánunk, az i-re pedig azt tette fel a pontot, amikor sem Magyarország, sem pedig a lengyelek nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez.

Magyarország és Lengyelország gúnyt űz az Európai Unióból és annak értékeiből...

-fogalmaz a közgazdász. Az afganisztáni állapot pedig arra is rávilágít, hogy külső segítséggel nem lehet demokráciát, jogállamot teremteni.

Hosszas gondolatmenetét azzal zárta, hogy radikális lépés lenne Magyarország kizárása, amiről nem lehet elhamarkodottan dönteni. Hozzátette, hogy az EU nem tehet tovább úgy, mintha Magyarországon demokrácia lenne: ezzel saját magát hiteltelenítené.

Hacsak az utolsó pillanatban nem következik be valamiféle csodaszámba menő visszatérés a demokráciához, akkor Magyarországnak mennie kell az európai projekt túlélése érdekében

Ezzel a gondolatmenettel összecseng Soros György még 2020. novemberében megjelent cikke, ami ugyan azon az oldalon olvasható.

A magyar származású tőzsdespekuláns Európának fel kell lépnie Magyarország és Lengyelország ellen címen közölt cikkében arról ír, hogy mindkét ország "hallatlan módon" megsérti a jogállamiságot, ezzel az EU alapelveinek is ellen menve. Szerinte nem engedhetnek tovább a két ország "zsarolásának", amelyet bizonyos ügyekben - mint például a 750 milliárd eurós segélycsomag visszautasítása - tanúsítanak.

Soros sem sajnálta a tintáját a súlyos szavakra:

Orbán egy jól megtervezett kleptokráciát épített ki Magyarországon, hogy még az ország szemét is kilopja. A vagyonmennyiséget, amivel meggazdagította a családját és a barátait nehezen lehet megbecsülni, de sokan lettek közülük mérhetetlenül gazdagok.

A spekuláns kitér arra is, hogy a magánalapítványok létrehozása is a korrupciót szolgálja, továbbá a lélegeztetőgépek beszerzése is ennek a számlájára írható. Végül a 2022-es parlamenti választásokról beszél, és ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy mindenképp az ellenzéknek kellene nyernie, de nincs könnyű dolgok, még a közös listával sem.

Szerinte csak az Európai Unió tud segíteni a magyar embereken, például úgy, hogy az EU-s pénzeket olyan helyi önkormányzatoknak és hatóságoknak ítélnék oda, akik nem tartoznak a Fideszhez.

via Index, Project Syndicate

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.