Közélet

Egyeteértés a szegedi bal és jobb oldal között: hajléktalan ügyben lépni kell

Egyeteértés a szegedi bal és jobb oldal között: hajléktalan ügyben lépni kell

2021. szeptember 17., péntek
Egyeteértés a szegedi bal és jobb oldal között: hajléktalan ügyben lépni kell

Tápai Péter: azonnali megoldásra van szükség

A szegedi Fidesz városi frakcióvezető-helyettese szerint lassan egy évtizede nem veszi komolyan a hajléktalanok helyzetét a város vezetése. ,,Nagyon szomorú, hogy idáig jutottunk, de sajnos ez idő kérdése volt. A szegediek számára érzékelhető, hogy valami nincs rendben az utcákon. A közbiztonság és a biztonság érezhetően romlott Szegeden és a hajléktalanok rendezetlen helyzete ebben nagyban közrejátszik" - mondta. A képviselő szerint a belvárosban sétálva, családok, gyerekek nap mint nap szembesülünk azzal, hogy a padokra nem lehet kiülni, mert a hajléktalanok elfoglalták azokat, szemetet hagynak azokon, a teraszokon koldusok zaklatják az ott ülőket, kosz és mocsok van a tereken, utcákon.

A város annak ellenére nézi mindezt tétlenül, hogy a szegedi Fidesz közel egy évtizede rendelet tervezetet adott be, ami megoldást kínált a helyzet javítására.

,,Nem értjük, hogy hol van a milliókat kapó Városőrség, nem értjük hol van az egyeztetés a rendőrséggel. Tűrhetetlen az állapot és nem csak a belvárosban, Tarjánban is. Sajnos a hajléktalanok törvényen kívül élnek és ezért nem volt kizárható, hogy történik egy ilyen súlyos eset. Ahhoz, hogy ne történjen hasonló a jövőben, sürgősen lépni kell. Fel kell számolni a hajléktalanok utcai szállását és az ellátórendszerben kell helyet találni nekik. Ha Botka Lászlónak ez nem megy, akkor mi szívesen segítünk neki megoldást keresni."

oznor

Binszki József: a hajléktalanok nem sajátíthatják ki a közterületet

Binszki József, a szegedi DK önkormányzati képviselője, és ellenzéki előválasztási képviselő jelöltje szerint is lépni kell. - A hajléktalankérdés országos probléma, önmagában egy város, még egy nagyváros is, nehezen tud vele megbirkózni - mondta. Úgy érzi, hogy a rendőrség nem tud, vagy nem akar tenni a hajléktalansággal, mint jelenséggel. Azt nem vitatja, hogy a közterületet mindenkinek, így a hajléktalanoknak is joga van használni, de kisajátítani azt senkinek nincs joga.

,,Magam messze rendpártibb vagyok, mint azt politikai nézeteim alapján sokan gondolnák,

így, bár a hajléktalankérdést elsősorban emberséggel és segítséggel, de nem a többségi társadalom kárára, hanem a vonatkozó jogszabályok mindenki általi betartatásával látom kezelhetőnek. Ehhez pénz és akarat, ezen belül szervezett segítség, közegészségügyi szakemberek és a jogszabályok hatékony érvényesítésére képes rendőrség, de akár megerősített városi közterület felügyelet bevonása szükséges." - fejtette ki a képviselő.

Tóth Péter: tarthatatlan a helyzet

Az ellenzéki előválasztáson szintén induló, korábban önkormányzati képviselőként dolgozó jobbikos Tóth Péter szerint is valóban tarthatatlan a hajléktalanok szegedi helyzete. Mint írja,

ezek az emberek a társadalom margójára kerülve egyfajta törvényen kívüli állapotba sodródnak,

amire megoldást kell találni. Fontosnak tartja a megelőzést, amiben nagy segítséget nyújthat, ha azokat, akik veszélyeztetett helyzetben vannak, pártfogók segítenék, hogy ne szigetelődjenek el a társadalomtól. Hasonlóan fontosnak tartja a szociális háló kiterjesztését, amit elsősorban a lakhatási kérdések megoldásában lát. Külön kiemelte, hogy a hajléktalanok integrációja a munka világába is segíthet a probléma megoldásában.

Rendőrség: a törvények szerint járnak el

A Szegedi Rendőrkapitányságtól azt kérdeztük, hogy mit tudnak tenni a belvárosi hajléktalanokkal szemben, mi kell ahhoz, hogy az áldatlan állapotok megszűnjenek. ,,A rendőrség mindenkor a jogszabályoknak megfelelően, a szükségesség, arányosság folyamatos vizsgálatával, szakmai meggyőződése szerint hozza meg hatósági döntéseit, végzi feladatait. A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei folyamatosan jelen vannak a városban. Az átfogó társadalmi problémát a rendőrség saját eszközeivel kezeli, ha szükséges szankciókat is alkalmaz. Amennyiben a járőrök szabálysértést vagy bűncselekményt észlelnek, intézkednek." - áll a szűkszavú közleményükben.

Van, akinek nem fontos?

A SzegedMA évek óta próbálja megtudni a városvezetés véleményét a hajléktalan helyzetről. Sem a helyzet értékelésére, sem a megoldásra nem érkezett válasz. De ugyanígy nem érkezett válasz lapunk megkeresésére a két előválasztási jelölttől sem. A momentumos Mihalik Edvin, aki jelenleg városi közgyűlési képviselő is, és az MSZP országgyűlési képviselője Szabó Sándor sem tartotta fontosnak a kérdéssel foglalkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.