Kultúra

Egy nevezetes nap: Borszűrő Szent Mihály, az őszjelző

Egy nevezetes nap: Borszűrő Szent Mihály, az őszjelző

2021. szeptember 29., szerda
Egy nevezetes nap: Borszűrő Szent Mihály, az őszjelző

Ha itt van még a fecske, karácsonyig legelhet a kecske. Ez az ősi időjárási regula csak egy azok közül, melyek a mai naphoz kötődnek. De általában is a sokféleség jellemzi a bibliai szent emlékünnepét. 

Igazság szerint három névadó osztozik ezen a napon: Rafael és Gábor főangyalokra is ekkor emlékezik a keresztény világ, de a legismertebb a harmadik, a mennyei seregek fejedelme, Mihály arkangyal. Neki sok olyan csodás dolgot tulajdonít a legendárium, ami kivételes erőt kíván. Ő harcol a sárkánnyal, s az égből levetve pusztítja el.

Na de mit őriz róla a népi emlékezet? Szent Mihály öltöztet – mondja egy szólás. Vagyis itt a hideg. Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet – tartja egy másik.  A harmadik így szól: Szent Mihálykor a kelet felől fújó szél goromba telet ígér.

Vasbányász vidékeken hálaadó nap ez: Gölnicbánya és más falvak népe ünnepélyes felvonulásai ismertek a régi időkből. És a nap leginkább egyetemes jellemzője: a paraszti gazdasági év nevezetes őszi fordulója ez. Mindig is nagy vásárt rendeztek Szentmihálykor. A Szent György napján kicsapott marha eddig legelt a pusztán, s ekkor történt a behajtás, meg a pásztorok elszámoltatásának és az újra való szegődtetésének ideje. Ünneplés, vigadalom is kötődik a nap estjéhez, hiszen kezdődik a lakodalmas idő, a kisfarsang. Az ezt indító mulatságot a téli sötétség megtörésére utaló rituálé, az éjszakai tűzgyújtás kísérte.

A különös Borszűrő jelzővel valamikor a szegedi tanyákon volt ismert Szent Mihály. Persze, neki köze se volt a borhoz, s legkevésbé borszűréshez, mégis ezt a titulust kapta. Ennek okát Bálint Sándor fejti fel az Ünnepi Kalendáriumban. „Ilyenkorra már megforr az újbor, innen a szegedi tanyák népének ajkán olykor hallható Borszűrő Szent Mihály elnevezés. Most már kezdődhet a kisfarsang. … Apátfalva öregjei még emlékeznek rá, hogy a legény Szent Mihály napján vitte el a lánynak a jegykendőt, ha még Katalin napja előtt meg akartak esküdni.”

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.