/

Egy nevezetes nap: Borszűrő Szent Mihály, az őszjelző

Ha itt van még a fecske, karácsonyig legelhet a kecske. Ez az ősi időjárási regula csak egy azok közül, melyek a mai naphoz kötődnek. De általában is a sokféleség jellemzi a bibliai szent emlékünnepét. 

Igazság szerint három névadó osztozik ezen a napon: Rafael és Gábor főangyalokra is ekkor emlékezik a keresztény világ, de a legismertebb a harmadik, a mennyei seregek fejedelme, Mihály arkangyal. Neki sok olyan csodás dolgot tulajdonít a legendárium, ami kivételes erőt kíván. Ő harcol a sárkánnyal, s az égből levetve pusztítja el.

Na de mit őriz róla a népi emlékezet? Szent Mihály öltöztet – mondja egy szólás. Vagyis itt a hideg. Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet – tartja egy másik.  A harmadik így szól: Szent Mihálykor a kelet felől fújó szél goromba telet ígér.

Vasbányász vidékeken hálaadó nap ez: Gölnicbánya és más falvak népe ünnepélyes felvonulásai ismertek a régi időkből. És a nap leginkább egyetemes jellemzője: a paraszti gazdasági év nevezetes őszi fordulója ez. Mindig is nagy vásárt rendeztek Szentmihálykor. A Szent György napján kicsapott marha eddig legelt a pusztán, s ekkor történt a behajtás, meg a pásztorok elszámoltatásának és az újra való szegődtetésének ideje. Ünneplés, vigadalom is kötődik a nap estjéhez, hiszen kezdődik a lakodalmas idő, a kisfarsang. Az ezt indító mulatságot a téli sötétség megtörésére utaló rituálé, az éjszakai tűzgyújtás kísérte.

A különös Borszűrő jelzővel valamikor a szegedi tanyákon volt ismert Szent Mihály. Persze, neki köze se volt a borhoz, s legkevésbé borszűréshez, mégis ezt a titulust kapta. Ennek okát Bálint Sándor fejti fel az Ünnepi Kalendáriumban. „Ilyenkorra már megforr az újbor, innen a szegedi tanyák népének ajkán olykor hallható Borszűrő Szent Mihály elnevezés. Most már kezdődhet a kisfarsang. … Apátfalva öregjei még emlékeznek rá, hogy a legény Szent Mihály napján vitte el a lánynak a jegykendőt, ha még Katalin napja előtt meg akartak esküdni.”

Várkonyi Balázs

Előző sztori

Búcsúzott a Szedeák a nemzetközi kupától

Fényképek a cikkben
Következő sztori

Márványoszlop bánta a száguldozást