Dr. Magyari Béla űrhajós emlékére szállnak fel pénteken a vadászgépek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szeged International Airshow első napján, pénteken 17.30 perctől egy különleges MiG-21U vadászgép névadó ceremóniájával nyitja meg kapuit a szegedi légishow. A restaurált vadászgép Dr. Magyari Béla űrhajós nevét fogja viselni.

Megnyitó, egyben megemlékezés

A megemlékezés során a koszorút az űrhajós fia, Magyari Gábor és Farkas Bertalan, Majó-Petri Zoltán a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai és a volt század fogják elhelyezni a MiG-21U típusú repülőgép előtt.

Az alkalmat a Magyar Honvédség által küldött Gripenek teszik még emlékezetesebbé, melyek a ceremónia keretein belül fognak áthúzni az égen.

Magyari Béla 1967-ben kezdte meg repülőgép-vezető tanulmányait, 1972-től pedig a magyar légierő tisztje volt. 1977-ben választották ki űrhajós jelöltnek és a Gagarin Űrhajóskiképző Központban kapott kiképzést. Rendfokozatban őrnaggyá léptették elő és megkapta a Magyar Népköztársaság babérkoszorúval ékesített zászlórendjét is. Utolsó repülése 2000. október 31-én volt.

Egyedülálló repülőgép

A MiG-21U sugárhajtású repülőgép1964-től 1984-ig volt hadrendben Magyarországon. A Szegeden kiállított gép különlegessége, hogy nem a megszokott terepfestéssel találkozhatunk, hanem a Magyar Honvédség által jóváhagyott kísérleti festésben pompázik majd.

Idén a Pintér Művek Haditechnikai Park és Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület jóvoltából a rendezvény mindhárom napján megtekinthető lesz. A géppel természetesen fotózkodni is lehet majd, illetve szakemberek segítségét kérhetik az érdeklődők kérdéseik megválaszolására.

Belépőt a háromnapos rendezvényre csütörtök éjfélig online, vagy péntektől a helyszínen lehet megvásárolni. A Szeged International Airshow az ország egyik legnagyobb repülős rendezvénye, ahol egy régi hagyományt gondoltak újra a Szegedi Repülőtéren. Három nap, mely a repülésről, a repülőkről és a repülősökről szól!

Előző sztori

Binszki szerint az előválasztás dönti el, megéri-e milliókat költeni a közösségi médiára

Következő sztori

Szegeden csak oltással lehet elkezdeni a félévet egészségügyi szakokon