Frissítve!

Csúszik az előválasztás végeredménye, Binszki hivatalosan is kikapott

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eredetileg ma estére ígértek eredményhirdetést, a vártnál lassabb számlálás miatt azonban csak csütörtökön születhet meg a végleges eredmény az előválasztásról.

Türelmet kérnek

Az Országos Előválasztási Bizottság – főként az online szavazatok terén – kérte a sajtó- és az emberek türelmét az eredményt illetően a Facebook-posztjában. Mint fogalmazták írásukban, az általános választásokkal szemben az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítjük.

A szavazás során a választók azonosítását követően a szavazóbiztosok hitelesítették a szavazólapokat is (“becsippantás”), majd a választók a hitelesített szavazólapokon adták le a szavazatukat az urnákba. A nem hitelesített szavazólapokon leadott szavazatok érvénytelennek minősülnek, így kizárva a csalás lehetőségét. A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőriznie, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban “becsippantott” szavazólapokat ekkor “kicsippantják”, vagyis összevetik a hitelesített szavazólapok titkosított hashgyűjteményével, hogy megállapítsák a szavazólapok hitelesítésre kerültek-e, így megállapítva, hogy a rajtuk szereplő szavazat érvényes-e.

Ez a folyamat a vártnál több időt vesz igénybe. Jelenleg az 1.008.076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak “kicsippantani” a szavazatszámlálók.

A poszt szerint különösen a fővárosban lassú az ütem. Tovább lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani. Ezek alapján kijelenthető, hogy a végleges eredmény a mai napon biztosan nem születik meg. A 444 úgy értesült továbbá, hogy vannak olyan körzetek, ahol több ezer szavazat hitelesítésére és megszámlálására alig 4-5 ember jut.

Dobrev egyelőre magabiztosan az élen, a szegedi jelöltek közül csak Binszki mert eredményt hirdetni

Részeredményeket azonban már tudni lehet, ezek alapján pedig Dobrev Klára magabiztosan vezet a miniszterelnök-jelöltek között. Mögötte azonban lényegében fej-fej mellett halad Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

Megkerestük telefonon a szegedi választókerületek jelöltjeit is, milyennek érzik az eredményt. A Homokhátság és környékének indulói közül a momentumos Mihálik Edvin és a jobbikos Tóth Péter sem kívánt érdemben nyilatkozni. Mindketten ugyanarra hivatkoztak: az online szavazatoknak csupán a negyedét számolták még meg.

A DK-s Binszki József azonban úgy nyilatkozott: már gratulált is ellenfelének, az MSZP-s Szabó Sándornak, aki állítása szerint magabiztosan nyerte Csongrád-Csanád megyei 1. számú választókerületét.

Az országgyűlési képviselőt támogatta Botka László is, ahogy az korábban a közösségi oldaláról is kiderült.

Frissítve: Binszki példátlanul kikapott

A hivatalos eredmények szerint a Szabó Sándor (MSZP) 6 588 szavazatot gyűjtött, míg a DK-s Binszki József 2 416-ot. az OEVB a megyei 1. számú választókerületek szavazataival kezdte a számlálást.

(via 444.hu)

Fényképek a cikkben
Előző sztori

Márványoszlop bánta a száguldozást

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

Preparált emberi torzókat is láthatunk a TIK új kiállításán