Politika

Csúszik az előválasztás végeredménye, Binszki hivatalosan is kikapott

Csúszik az előválasztás végeredménye, Binszki hivatalosan is kikapott

2021. szeptember 29., szerda
Csúszik az előválasztás végeredménye, Binszki hivatalosan is kikapott

Eredetileg ma estére ígértek eredményhirdetést, a vártnál lassabb számlálás miatt azonban csak csütörtökön születhet meg a végleges eredmény az előválasztásról.

Türelmet kérnek

Az Országos Előválasztási Bizottság - főként az online szavazatok terén - kérte a sajtó- és az emberek türelmét az eredményt illetően a Facebook-posztjában. Mint fogalmazták írásukban, az általános választásokkal szemben az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítjük.

A szavazás során a választók azonosítását követően a szavazóbiztosok hitelesítették a szavazólapokat is (“becsippantás”), majd a választók a hitelesített szavazólapokon adták le a szavazatukat az urnákba. A nem hitelesített szavazólapokon leadott szavazatok érvénytelennek minősülnek, így kizárva a csalás lehetőségét. A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőriznie, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban “becsippantott” szavazólapokat ekkor “kicsippantják”, vagyis összevetik a hitelesített szavazólapok titkosított hashgyűjteményével, hogy megállapítsák a szavazólapok hitelesítésre kerültek-e, így megállapítva, hogy a rajtuk szereplő szavazat érvényes-e.

Ez a folyamat a vártnál több időt vesz igénybe. Jelenleg az 1.008.076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak “kicsippantani” a szavazatszámlálók.

A poszt szerint különösen a fővárosban lassú az ütem. Tovább lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani. Ezek alapján kijelenthető, hogy a végleges eredmény a mai napon biztosan nem születik meg. A 444 úgy értesült továbbá, hogy vannak olyan körzetek, ahol több ezer szavazat hitelesítésére és megszámlálására alig 4-5 ember jut.

Dobrev egyelőre magabiztosan az élen, a szegedi jelöltek közül csak Binszki mert eredményt hirdetni

Részeredményeket azonban már tudni lehet, ezek alapján pedig Dobrev Klára magabiztosan vezet a miniszterelnök-jelöltek között. Mögötte azonban lényegében fej-fej mellett halad Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

Megkerestük telefonon a szegedi választókerületek jelöltjeit is, milyennek érzik az eredményt. A Homokhátság és környékének indulói közül a momentumos Mihálik Edvin és a jobbikos Tóth Péter sem kívánt érdemben nyilatkozni. Mindketten ugyanarra hivatkoztak: az online szavazatoknak csupán a negyedét számolták még meg.

A DK-s Binszki József azonban úgy nyilatkozott: már gratulált is ellenfelének, az MSZP-s Szabó Sándornak, aki állítása szerint magabiztosan nyerte Csongrád-Csanád megyei 1. számú választókerületét.

Az országgyűlési képviselőt támogatta Botka László is, ahogy az korábban a közösségi oldaláról is kiderült.

Frissítve: Binszki példátlanul kikapott

A hivatalos eredmények szerint a Szabó Sándor (MSZP) 6 588 szavazatot gyűjtött, míg a DK-s Binszki József 2 416-ot. az OEVB a megyei 1. számú választókerületek szavazataival kezdte a számlálást.

(via 444.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.