Gazdaság

Adóvisszatérítési-kisokos: egy helyen minden, amit eddig tudni lehet

Adóvisszatérítési-kisokos: egy helyen minden, amit eddig tudni lehet

2021. szeptember 22., szerda
Adóvisszatérítési-kisokos: egy helyen minden, amit eddig tudni lehet

Már egy ideje terítéken van a gyermeket nevelők SZJA-visszatérítése, amit a gazdasági növekedés mértékéhez kötöttek: ha 5,5 százaléknál nagyobb lesz az év végi növekedés, akkor a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót visszakaphatják a családok. Orbán Viktor az hétfői Országgyűlésen felszólalt a napirendi pontok előtt, és elárulta, hogy jövő év február 15-ig visszatérítik azoknak az adóját, akik gyermeket nevelnek. Mutatjuk, mit érdemes tudni!

https://szegedma.hu/2021/08/mindenkinek-penzt-hozhat-a-magyar-gazdasag-lendulete

Bár még kicsivel több, mint három hónap hátravan az évből, a kormány biztosra veszi, hogy bőven meghaladja majd az 5,5 százalékos határt a magyar gazdaság növekedése, épp ezért döntöttek is arról, hogy biztosan lesz SZJA-visszatérítés 2022-ben. Kinek, mikor és hogyan jár vissza majd a pénz?

A családok kasszájába megy a pénz

Fontos, hogy azok részesülnek majd adóvisszatérítésben, akik jogosultak a családi adókedvezményre is: magyarul, akik gyermekük után családi pótlékot kapnak (erről ide kattintva olvashatnak bővebben). Amíg a csemete nem tölti be a 18. életévét, gyereknek számít, továbbá akkor is, ha már betöltötte a 18-at, de részt vesz a közoktatásban, ami jelenleg csak az OKJ-ra vonatkozik - az egyetem vagy főiskola nem tartozik ebbe a körbe.

Kiemelendő, hogy az egyszülős családoknak is jár a pénz, továbbá azoknak is, akik nincsenek összeházasodva, de közös gyermeket nevelnek.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha valakinek épp idén születik gyermeke, vagy ebben az évben lesz nagykorú, akkor jár-e neki egyáltalán majd a visszatérítés, és ha igen, akkor az egész éves összegből kapnak vissza, vagy arányosítják a születés / nagykorúvá válás dátumához. Az bizonyos, hogy mindkét esetben jár nekik is a pénz, azonban jelen állás szerint még nem lehet tudni, hogy milyen mértékben - ez majd csak a részletszabályokból fog kiderülni.

A tényleges befizetett adó jár vissza a gyermeket nevelő szülőknek: az idei SZJA egésze, vagy maximum 800 ezer forint. A miniszterelnök szerint 1,9 millió szülőt érinthet az adóvisszatérítés.

Jól járnak a kisvállalkozók is

Orbán Viktor hétfőn bejelentette továbbá, hogy a katás vállalkozók részére is készülnek adóvisszatérítéssel: ők havi 50 ezer forintot fizetnek, ami egy évben 600 ezres kiadást jelent. Esetükben ennek az összegnek a negyede, azaz 150 ezer forint jár majd vissza jövő februárban.

Mit kell ezért tenni?

Az egészben a legszebb, hogy mindez semmilyen plusz utánajárást nem vonz maga után: a NAV automatikusan, az elérhető adatok összegyűjtése után mindent elintéz alapesetben. Ők gyűjtik össze a közjegyzői adatokat is, amire azért van szükség, hogy ha például egy anya igénybe vette a családi adókedvezményt, a NAV nem feltétlenül ismeri a férjének a személyazonosságát, pedig neki is jár a visszatérítés. Ezeknek az adatoknak a begyűjtésére tehát azért van szükség, hogy biztosan mindenki megkapja a pénzt, amire jogosult.

A hivatalnokok segítségére lehetnek azzal, hogy egyeztetik és ellenőrzik az adataikat, de adott esetben a NAV úgy is felkeresi majd az érintetteket adategyeztetés miatt.

via Index

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.