Adóvisszatérítési-kisokos: egy helyen minden, amit eddig tudni lehet

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már egy ideje terítéken van a gyermeket nevelők SZJA-visszatérítése, amit a gazdasági növekedés mértékéhez kötöttek: ha 5,5 százaléknál nagyobb lesz az év végi növekedés, akkor a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót visszakaphatják a családok. Orbán Viktor az hétfői Országgyűlésen felszólalt a napirendi pontok előtt, és elárulta, hogy jövő év február 15-ig visszatérítik azoknak az adóját, akik gyermeket nevelnek. Mutatjuk, mit érdemes tudni!

Bár még kicsivel több, mint három hónap hátravan az évből, a kormány biztosra veszi, hogy bőven meghaladja majd az 5,5 százalékos határt a magyar gazdaság növekedése, épp ezért döntöttek is arról, hogy biztosan lesz SZJA-visszatérítés 2022-ben. Kinek, mikor és hogyan jár vissza majd a pénz?

A családok kasszájába megy a pénz

Fontos, hogy azok részesülnek majd adóvisszatérítésben, akik jogosultak a családi adókedvezményre is: magyarul, akik gyermekük után családi pótlékot kapnak (erről ide kattintva olvashatnak bővebben). Amíg a csemete nem tölti be a 18. életévét, gyereknek számít, továbbá akkor is, ha már betöltötte a 18-at, de részt vesz a közoktatásban, ami jelenleg csak az OKJ-ra vonatkozik – az egyetem vagy főiskola nem tartozik ebbe a körbe.

Kiemelendő, hogy az egyszülős családoknak is jár a pénz, továbbá azoknak is, akik nincsenek összeházasodva, de közös gyermeket nevelnek.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha valakinek épp idén születik gyermeke, vagy ebben az évben lesz nagykorú, akkor jár-e neki egyáltalán majd a visszatérítés, és ha igen, akkor az egész éves összegből kapnak vissza, vagy arányosítják a születés / nagykorúvá válás dátumához. Az bizonyos, hogy mindkét esetben jár nekik is a pénz, azonban jelen állás szerint még nem lehet tudni, hogy milyen mértékben – ez majd csak a részletszabályokból fog kiderülni.

A tényleges befizetett adó jár vissza a gyermeket nevelő szülőknek: az idei SZJA egésze, vagy maximum 800 ezer forint. A miniszterelnök szerint 1,9 millió szülőt érinthet az adóvisszatérítés.

Jól járnak a kisvállalkozók is

Orbán Viktor hétfőn bejelentette továbbá, hogy a katás vállalkozók részére is készülnek adóvisszatérítéssel: ők havi 50 ezer forintot fizetnek, ami egy évben 600 ezres kiadást jelent. Esetükben ennek az összegnek a negyede, azaz 150 ezer forint jár majd vissza jövő februárban.

Mit kell ezért tenni?

Az egészben a legszebb, hogy mindez semmilyen plusz utánajárást nem vonz maga után: a NAV automatikusan, az elérhető adatok összegyűjtése után mindent elintéz alapesetben. Ők gyűjtik össze a közjegyzői adatokat is, amire azért van szükség, hogy ha például egy anya igénybe vette a családi adókedvezményt, a NAV nem feltétlenül ismeri a férjének a személyazonosságát, pedig neki is jár a visszatérítés. Ezeknek az adatoknak a begyűjtésére tehát azért van szükség, hogy biztosan mindenki megkapja a pénzt, amire jogosult.

A hivatalnokok segítségére lehetnek azzal, hogy egyeztetik és ellenőrzik az adataikat, de adott esetben a NAV úgy is felkeresi majd az érintetteket adategyeztetés miatt.

via Index

Előző sztori

Kálomista szerint el akarják lehetetleníteni a Gyurcsányról szóló filmjét, Kubatov is kiállt mellette

Következő sztori

Borszűrő Szent Mihály ünnepére készülnek Ópusztaszeren