Kultúra

A világ minden tájáról érkeznek filmek Szegedre a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra

A világ minden tájáról érkeznek filmek Szegedre a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra

2021. szeptember 10., péntek
A világ minden tájáról érkeznek filmek Szegedre a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra

Az ötödik Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, mely a világhírű, Oscar-díjas szegedi operatőrnek állít emléket a nemzetközi filmes szcéna ringjévé vált az évek alatt. Idén is a világ minden tájáról érkeztek pályaművek, hogy az elismert alkotókból álló szakmai zsűri elé kerüljenek. Szeptember 20-án, nulladik nappal indít az idei fesztivál.

Egy nap ráadás

A hivatalos versenyprogram szeptember 21-től négy napig, szeptember 25-ig tart, azonban egy nem kevésbé nívós nulladik napon bemutatásra kerülnek azok a pályaművek is, amelyek az idő szűkében nem tudtak bekerülni a megmérettetésbe. Továbbá ezen a napon a Belvárosi Mozi pandémiás helyzetre reagáló pályázatában díjat nyert karanténfilmeket is megtekinthetik.

Fülöp-szigetek, Togó, Dél-Korea...

... hogy csak néhányat említhessünk azokból az Európán kívüli országokból, amelyekből érkezett nevezés a szegedi fesztiválra, de szép számmal neveztek spanyol nyelvű filmeket is a dél-amerikai kontinensről. Versenybe száll két 2019-es világsikerű film is: a dél-koreai „Élősködők” és a francia „Portré a lángoló fiatal lányról” című mű is. A hazai mezőnyből többek között Hajdu Szabolcs „Békeidő”, Felméri Cecília „Spirál”, valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett „Fűzfa” című alkotás is megméretteti magát.

Az idei fesztivál a helyi értékekre is ráirányítja a figyelmet: a nyitófelvonuláson például a Kövér Béla Bábszínház óriásbábos felvonulását láthatják az érdeklődők. A filmes utánpótlás műhelyeként a Makói Videóműhely mutatkozik be, amely nem kevés sikeres filmes szakembert bocsátott az útjára, például Balázs István Balázs operatőrt, aki a 2020-as szegedi seregszemlén elnyerte a kritikusok díját.

Szakmai, kritikai és civil zsűri

Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál szakmai zsűrijében olyan neves művészek ülnek, mint Szabó Gábor, filmoperatőr, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének alapító tagja és elnöke, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Horvát Lili, a „Felkészülés határozatlan ideig tartó együttlétre” című magyar romantikus dráma rendezője, Bogdán Árpád, többek közt a 2018-as Genezis film direktora, Willie Nel, dél-afrikai származású operatőr, a ZSIFF tavalyi
fődíjasa, és Zurbó Dorottya, filmrendező, akinek a 2018-as „Könnyű leckék” című nagysikerű dokumentumfilmet köszönhetjük.

A hagyományokhoz híven idén is lesz kritikus zsűri, melyet ezúttal Gyürke Kata, Gyenge Zsolt, és Kovács Bálint alkot. Emellett ebben az évben is felállítják a diákzsűrit, valamint újdonságként az Ezüsthaj Filmklub tagjaiból álló nyugdíjas zsűrit is.

Kiemelt kép: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.