/

A világ minden tájáról érkeznek filmek Szegedre a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ötödik Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, mely a világhírű, Oscar-díjas szegedi operatőrnek állít emléket a nemzetközi filmes szcéna ringjévé vált az évek alatt. Idén is a világ minden tájáról érkeztek pályaművek, hogy az elismert alkotókból álló szakmai zsűri elé kerüljenek. Szeptember 20-án, nulladik nappal indít az idei fesztivál.

Egy nap ráadás

A hivatalos versenyprogram szeptember 21-től négy napig, szeptember 25-ig tart, azonban egy nem kevésbé nívós nulladik napon bemutatásra kerülnek azok a pályaművek is, amelyek az idő szűkében nem tudtak bekerülni a megmérettetésbe. Továbbá ezen a napon a Belvárosi Mozi pandémiás helyzetre reagáló pályázatában díjat nyert karanténfilmeket is megtekinthetik.

Fülöp-szigetek, Togó, Dél-Korea…

… hogy csak néhányat említhessünk azokból az Európán kívüli országokból, amelyekből érkezett nevezés a szegedi fesztiválra, de szép számmal neveztek spanyol nyelvű filmeket is a dél-amerikai kontinensről. Versenybe száll két 2019-es világsikerű film is: a dél-koreai „Élősködők” és a francia „Portré a lángoló fiatal lányról” című mű is. A hazai mezőnyből többek között Hajdu Szabolcs „Békeidő”, Felméri Cecília „Spirál”, valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett „Fűzfa” című alkotás is megméretteti magát.

Az idei fesztivál a helyi értékekre is ráirányítja a figyelmet: a nyitófelvonuláson például a Kövér Béla Bábszínház óriásbábos felvonulását láthatják az érdeklődők. A filmes utánpótlás műhelyeként a Makói Videóműhely mutatkozik be, amely nem kevés sikeres filmes szakembert bocsátott az útjára, például Balázs István Balázs operatőrt, aki a 2020-as szegedi seregszemlén elnyerte a kritikusok díját.

Szakmai, kritikai és civil zsűri

Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál szakmai zsűrijében olyan neves művészek ülnek, mint Szabó Gábor, filmoperatőr, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének alapító tagja és elnöke, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Horvát Lili, a „Felkészülés határozatlan ideig tartó együttlétre” című magyar romantikus dráma rendezője, Bogdán Árpád, többek közt a 2018-as Genezis film direktora, Willie Nel, dél-afrikai származású operatőr, a ZSIFF tavalyi
fődíjasa, és Zurbó Dorottya, filmrendező, akinek a 2018-as „Könnyű leckék” című nagysikerű dokumentumfilmet köszönhetjük.

A hagyományokhoz híven idén is lesz kritikus zsűri, melyet ezúttal Gyürke Kata, Gyenge Zsolt, és Kovács Bálint alkot. Emellett ebben az évben is felállítják a diákzsűrit, valamint újdonságként az Ezüsthaj Filmklub tagjaiból álló nyugdíjas zsűrit is.

Kiemelt kép: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál sajtó

Előző sztori

Olimpiai érmes sztárokkal lehet sportolni Szegeden

Következő sztori

Tisztújított a szegedi Fidesz: nem lett meglepetés