VIDEÓ A CIKKBEN

A „tudomány szuperhőseként” kap díjat Karikó Katalin

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az mRNS-en alapuló gyógyszerfejlesztés útját megnyitó kutatóként nyerte el Karikó Katalin és Drew Weissman a Dr. Paul Janssen-díjat

– jelentette be 2021. szeptember 28-án a kitüntetést alapító Johnson & Johnson. A multinacionális cég a Covid-19 vakcinák mögött álló rendkívüli tudósok bemutatásával a teljesítményre, az innováció jelentőségére irányítja a figyelmet. A nemzetközi vállalatcsoport állítja elő egydózisú, Janssen oltóanyagot.

A Covid-19 pandémia idején kipróbált mRNS-alapú vakcinák bebizonyították: óriási lehetőségeket rejt a hírvivő RNS, amelyre újabb betegségek elleni oltóanyagok és terápiák épülhetnek. Az mRNS-hez kötődő fejlesztéseket megalapozó kutatópárost – Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvániai Egyetem professzorát – a Dr. Paul Janssen-díj adományozásával ünnepli a kitüntetést alapító Johnson & Johnson.

A gyógyszercég a „vakcinatudományi szuperhősök” elismerését a legnagyobb videomegosztó portálról elérhető „Heuréka pillanatok” című élő műsorában jelentette be- a videóban 12:30-nál kezdődik a beszélgetés.

Virtuális ünnepségen, kérdés-felelet interjúval mutatta be az EURÉKA MOMENTS a Karikó – Weissman kutatópárost. A műsorvezető, Seema Kumar, a J&J innovációs irodájának vezetője szerint „a világnak nagyobb szüksége van a tudományra, mint valaha”. A SARS-CoV-2 vírus által okozott világjárvány megfékezésében szerepet játszó vakcinák közül szinte mindegyiknek a fejlesztője szót kapott a „Heuréka pillanatok” című műsorban.

„Miközben átveszem a Dr. Paul Janssen-díjat az orvosbiológiai kutatásért, elgondolkodom a szerény kezdeteken, családom, tanáraim, mentoraim és kollégáim támogatásán, akik segítettek az utamon.

Azokra a szorgalmas tudóstársakra gondolok, akik szenvedélyesen végzik a munkájukat, és jelentős mértékben hozzájárultak a Covid-19 mRNS vakcina sikeréhez” – idézi Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorát és alumnáját, a BioNTech alelnökét sajtóközleményében a J&J. Az amerikai multinacionális cég az innováció és a teljesítmény szimbólumának tekinti az egykori munkatársáról, Dr. Paul Janssenről elnevezett díjat. A 2004-ben alapított kitüntetéssel 200 ezer dollár jár.

19 kiemelkedő tudóst ismertek el eddig a Dr. Paul Janssen-díjjal. A kitüntetettek közül öten Nobel-díjat kaptak. E körbe tartozik Jennifer Doudna, aki a világ legbefolyásosabb embereinek 2021. évi „Time 100” listájára méltatást írt Karikó Katalinról.

Előző sztori

Tállai: a szülők többségének automatikusan jár vissza az adó

Következő sztori

Rendszeresen rátámadnak a határt védőkre a bevándorlók