Közélet

A „tudomány szuperhőseként” kap díjat Karikó Katalin

A „tudomány szuperhőseként” kap díjat Karikó Katalin

2021. szeptember 29., szerda
A „tudomány szuperhőseként” kap díjat Karikó Katalin

Az mRNS-en alapuló gyógyszerfejlesztés útját megnyitó kutatóként nyerte el Karikó Katalin és Drew Weissman a Dr. Paul Janssen-díjat

– jelentette be 2021. szeptember 28-án a kitüntetést alapító Johnson & Johnson. A multinacionális cég a Covid-19 vakcinák mögött álló rendkívüli tudósok bemutatásával a teljesítményre, az innováció jelentőségére irányítja a figyelmet. A nemzetközi vállalatcsoport állítja elő egydózisú, Janssen oltóanyagot.

A Covid-19 pandémia idején kipróbált mRNS-alapú vakcinák bebizonyították: óriási lehetőségeket rejt a hírvivő RNS, amelyre újabb betegségek elleni oltóanyagok és terápiák épülhetnek. Az mRNS-hez kötődő fejlesztéseket megalapozó kutatópárost – Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvániai Egyetem professzorát – aDr. Paul Janssen-díjadományozásával ünnepli a kitüntetést alapító Johnson & Johnson.

A gyógyszercég a „vakcinatudományi szuperhősök” elismerését a legnagyobb videomegosztó portálról elérhető „Heuréka pillanatok” című élő műsorában jelentette be- a videóban 12:30-nál kezdődik a beszélgetés.

https://www.youtube.com/watch?v=aNjfL4MzeSA

Virtuális ünnepségen, kérdés-felelet interjúval mutatta be azEURÉKA MOMENTSa Karikó – Weissman kutatópárost. A műsorvezető, Seema Kumar, a J&J innovációs irodájának vezetője szerint „a világnak nagyobb szüksége van a tudományra, mint valaha”. A SARS-CoV-2 vírus által okozott világjárvány megfékezésében szerepet játszó vakcinák közül szinte mindegyiknek a fejlesztője szót kapott a „Heuréka pillanatok” című műsorban.

„Miközben átveszem a Dr. Paul Janssen-díjat az orvosbiológiai kutatásért, elgondolkodom a szerény kezdeteken, családom, tanáraim, mentoraim és kollégáim támogatásán, akik segítettek az utamon.

Azokra a szorgalmas tudóstársakra gondolok, akik szenvedélyesen végzik a munkájukat, és jelentős mértékben hozzájárultak a Covid-19 mRNS vakcina sikeréhez" – idézi Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorát és alumnáját, a BioNTech alelnökétsajtóközleményébena J&J. Az amerikai multinacionális cég az innováció és a teljesítmény szimbólumának tekinti az egykori munkatársáról, Dr. Paul Janssenről elnevezett díjat. A 2004-ben alapított kitüntetéssel 200 ezer dollár jár.

19 kiemelkedő tudóst ismertek el eddig a Dr. Paul Janssen-díjjal. A kitüntetettek közül öten Nobel-díjat kaptak. E körbe tartozik Jennifer Doudna, aki a világ legbefolyásosabb embereinek 2021. évi „Time 100” listájára méltatást írt Karikó Katalinról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.