/

A Szegedi tükörponty is uniós oltalom alá került

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Bizottság szerdán kihirdetett rendeletével a “Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett “Szilvásváradi pisztráng”, “Akasztói szikiponty” és “Balatoni hal” után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, amely hozzájárul a halfogyasztás népszerűsítéséhez.

Kép: Délmagyar

A halfajta tenyészterülete Szeged városától északra fekvő Fehér-tó, amely a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 hektár területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer. Külleme sajátos, könnyű megismerni:

 A “Szegedi tükörponty” hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes.

Ezek a tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők. Ezen felül a filézett “Szegedi tükörponty” 2011 óta viseli a “Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegyet, filézve igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgál a híres Szegedi Halászléhez.

A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információk érhetőek el a www.gi.gov.hu honlapon – tájékoztatott a minisztérium.

via MTI / Kiemelt kép: Délmagyar

Előző sztori

Pálinkás szegedi jelöltje szerint az ellenzék a politikai érdektelenségre játszik

Következő sztori

Itt a negyedik hullám? 345 új fertőzött egy nap alatt