A daganatos áttétek kutatásában hozhat áttörést a szegedi díjazott kutatása

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dr. Wilhelm Imola szegedi kutató kapta a „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” elismerést. A díjat minden évben két kutatónőnek adják át, a másik díjazott idén Dr. Pataki Hajnalka lett, a BME vegyészmérnök-kutatója.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársának kutatása az áttétes, agyi daganatos megbetegedés kimenetelének javításában jelenthet áttörést. Az agyi áttéteket leggyakrabban háromféle daganat típus okozhatja, ezek a tüdőrák, a mellrák és a bőrrák bizonyos fajtái. Az agyban kifejlődő daganatok kezelése azonban sokkal nehezebb, mint más szervekben, mivel a vér-agy gát a terápiás szereket ismeretlennek, tehát veszélyesnek azonosítja, így azok a molekulák sem képesek átjutni a gáton, amelyek felvennék a harcot a kórral.

Wilhelm azt vizsgálja, hogyan képesek ennek ellenére a daganatos sejtek a gáton áthaladni, túlélni és szaporodni.

Magyarországon évente 100 ezer embere 400 új rákos megbetegedés jut, ebből minden 8.-15. eset agyi áttétes daganat, melyből rendkívül kevesen gyógyulnak fel. Éppen ezért fontos a szegedi kutató munkássága, amelynek eredményeként az agyi sejtek és a daganatos sejtek közötti kommunikáció megismerésével olyan pontokat lehet azonosítani, ahol akár terápiásan is be lehet avatkozni, így magasabb lehet a gyógyulás aránya.

A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat az ország minden pontjáról. A díj kapcsán valódi női kutatóközösség alakult ki. A programot a Magyar Tudományos Akadémia is támogatja és nemzetközi szinten is elismert.

Előző sztori

Orbán Viktor: a szabadságunkat csak az oltásokkal tudjuk megvédeni

Következő sztori

Folytatódik a Gift of Life program