Tudomány

A daganatos áttétek kutatásában hozhat áttörést a szegedi díjazott kutatása

A daganatos áttétek kutatásában hozhat áttörést a szegedi díjazott kutatása

2021. szeptember 20., hétfő
A daganatos áttétek kutatásában hozhat áttörést a szegedi díjazott kutatása

Dr. Wilhelm Imola szegedi kutató kapta a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” elismerést. A díjat minden évben két kutatónőnek adják át, a másik díjazott idén Dr. Pataki Hajnalka lett, a BME vegyészmérnök-kutatója.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársának kutatása az áttétes, agyi daganatos megbetegedés kimenetelének javításában jelenthet áttörést. Az agyi áttéteket leggyakrabban háromféle daganat típus okozhatja, ezek a tüdőrák, a mellrák és a bőrrák bizonyos fajtái. Az agyban kifejlődő daganatok kezelése azonban sokkal nehezebb, mint más szervekben, mivel a vér-agy gát a terápiás szereket ismeretlennek, tehát veszélyesnek azonosítja, így azok a molekulák sem képesek átjutni a gáton, amelyek felvennék a harcot a kórral.

Wilhelm azt vizsgálja, hogyan képesek ennek ellenére a daganatos sejtek a gáton áthaladni, túlélni és szaporodni.

Magyarországon évente 100 ezer embere 400 új rákos megbetegedés jut, ebből minden 8.-15. eset agyi áttétes daganat, melyből rendkívül kevesen gyógyulnak fel. Éppen ezért fontos a szegedi kutató munkássága, amelynek eredményeként az agyi sejtek és a daganatos sejtek közötti kommunikáció megismerésével olyan pontokat lehet azonosítani, ahol akár terápiásan is be lehet avatkozni, így magasabb lehet a gyógyulás aránya.

A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat az ország minden pontjáról. A díj kapcsán valódi női kutatóközösség alakult ki. A programot a Magyar Tudományos Akadémia is támogatja és nemzetközi szinten is elismert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.