Oxford egyetem: A Pfizerrel oltottaknál a védettség visszaesik néhány hónap után

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem túl szívderítő hírek érkeztek a Pfizer-vakcináról. A Financial Times cikke az egyik leghíresebb oktatási intézmény, az Oxford Egyetem kutatását prezentálta, amely szerint a Pfizer hatékonysága a második oltás után négy hónappal közel a felére csökken – szemlézte a hírt az Index.

A kutatásban hétszázezer brit beteget vizsgáltak, és már a delta-variánst is számításba tudták venni. Aki megkapta a második Pfizer-oltást, annál egy hónap elteltével kilencven százalékosra csökken a védettség. Ez a második hónapban 85, majd a harmadikban 78 százalékra csökken. Öt hónap elteltével viszont már csak ötvenszázalékos védettséget nyújt a Pfizer, hasonlóan az AstraZenecához.

A tanulmány kiemeli azt is, hogy az mRNS-vakcinával oltott személyeknek, azaz akiket Pfizerrel és Modernával oltottak, szükségük lehet egy emlékeztető oltásra, hogy biztosan védettek legyenek a delta-variánssal szemben.

Korábban már megírta az Index a Guardian cikke nyomán, hogy egy kutatás szerint

a delta-variánssal megfertőződött oltottak szervezetében ugyanolyan számban van jelen a vírus, mint az oltatlanokéban. 

A kutatók szerint a Pfizer 15 százalékkal hatásosabb a delta-variáns ellen, mint az AstraZeneca. Az utóbbinál azonban lassabban kezd csökkenni a védettség. Öt-hat hónappal a beadást követően a védelem szintje körülbelül ugyanakkora.

Előző sztori

Mentőakciót indított Magyarország Afganisztánban: magyarokat és szövetségeseket hoznak haza!

Következő sztori

Gulyás: Az országot nem kell lezárni a 4. hullám miatt