Egészség

Oxford egyetem: A Pfizerrel oltottaknál a védettség visszaesik néhány hónap után

Oxford egyetem: A Pfizerrel oltottaknál a védettség visszaesik néhány hónap után

2021. augusztus 21., szombat
Oxford egyetem: A Pfizerrel oltottaknál a védettség visszaesik néhány hónap után

Nem túl szívderítő hírek érkeztek a Pfizer-vakcináról. AFinancial Timescikke az egyik leghíresebb oktatási intézmény, az Oxford Egyetem kutatását prezentálta, amely szerinta Pfizer hatékonysága a második oltás után négy hónappal közel a felére csökken - szemlézte a hírt az Index.

A kutatásban hétszázezer brit beteget vizsgáltak, és már a delta-variánst is számításba tudták venni. Aki megkapta a második Pfizer-oltást, annál egy hónap elteltével kilencven százalékosra csökken a védettség. Ez a második hónapban 85, majd a harmadikban 78 százalékra csökken. Öt hónap elteltével viszont már csak ötvenszázalékos védettséget nyújt a Pfizer, hasonlóan az AstraZenecához.

A tanulmány kiemeli azt is, hogy az mRNS-vakcinával oltott személyeknek, azaz akiket Pfizerrel és Modernával oltottak, szükségük lehet egy emlékeztető oltásra, hogy biztosan védettek legyenek a delta-variánssal szemben.

Korábban már megírta az Index a Guardian cikke nyomán, hogy egykutatásszerint

a delta-variánssal megfertőződött oltottak szervezetében ugyanolyan számban van jelen a vírus, mint az oltatlanokéban.

A kutatók szerint a Pfizer 15 százalékkal hatásosabb a delta-variáns ellen, mint az AstraZeneca. Az utóbbinál azonban lassabban kezd csökkenni a védettség. Öt-hat hónappal a beadást követően a védelem szintje körülbelül ugyanakkora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.