Közérdekű

Óvodakezdést segítő csomaggal támogatja az állam a legszegényebb települések lakóit 800 millió forint összértékben

Óvodakezdést segítő csomaggal támogatja az állam a legszegényebb települések lakóit 800 millió forint összértékben

2021. augusztus 23., hétfő
Óvodakezdést segítő csomaggal támogatja az állam a legszegényebb települések lakóit 800 millió forint összértékben

Negyvenezer óvodakezdést segítő csomaggal támogatja a háromszáz legszegényebb magyar település családjainak gyermekeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), együttműködve a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. A támogatás összértéke 800 millió forint - jelentette be Kásler Miklós tárcavezető.

A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a csomagokat két alkalommal, szeptemberben és novemberben vehetik át a családok, amelyek óvodai nevelést elősegítő eszközöket, továbbá általános használati tárgyakat, köztük higiéniai termékeket tartalmaznak.

Ezeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és partnerszervezetei - a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és az Ökumenikus Segélyszervezet - hálózatán keresztül juttatják el a Felzárkózó Települések nevű programban részt vevő 300 legszegényebb településen élő mintegy 20 ezer kisgyermek családjának. Kásler Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy az évkezdés időszaka mindig nehezebb azoknak a családoknak, amelyek viszonyai „szociális értelemben szegényesebbek".

Külön felelőssége mindenkinek a segítségnyújtás, a támogatás és a szolidaritás a szeretet jegyében - hangoztatta a keresztényi szemléletre hivatkozva.

Budapest, 2021. augusztus 23. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (bal) és Vecsei Miklós (jobb) miniszterelnöki biztos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti logisztikai központjában tartott sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Kovács Attila

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos a többi között arról beszélt, hogy a mélyszegénység a létezés egy „másik dimenziója", amikor elvesznek a célok. A Felzárkózó Települések-programra is utalva azt mondta, hogy a 21. században is segítséget kell nyújtani a célok kijelölésében, ami egy nagyon hosszú folyamat. A csomagokról úgy nyilatkozott a miniszterelnöki biztos, hogy:

Ez nem ajándék, ezeknek a gyerekeknek ez jár.

A tanévkezdés nagy anyagi terhet jelent a nehéz helyzetben élő családok számára, ezért a magyar kormány az iskolakezdési támogatások - ingyen tankönyvek, tanszercsomagok - mellett az óvodakezdésben is segítséget szeretne nyújtani a rászoruló gyermekeknek.

A Máltai Szeretetszolgálat logisztikai központjában elkészült csomagokat a máltai szervezet és partnerszervezetei a Felzárkózó Települések-program 300 helyszínén az óvodákban, illetve a családok otthonaiban adják át.

Budapest, 2021. augusztus 23. Óvodakezdést segítõ csomagokat pakol egy dolgozó a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti logisztikai központjában. Fotó:. MTI/Kovács Attila

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.