Támad a kór Szegeden? Nőtt a vírus szennyvízkoncentrációja a városban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Müller Cecília elmondta, hogy mindössze 0,2 százalékos újrafertőződési arányt mutattak ki azoknál, akik a koronavírus ellen Magyarországon használt vakcinák szükséges dózisát megkapták.

A tisztifőorvos kifejtette, hogy a Magyarországon rendelkezésre álló hatféle oltóanyag rendkívül hatékonynak bizonyult. Öt és fél millióan már megkapták a különböző oltóanyagok szükséges dózisait, így ők már védettnek számítanak. A 0,2 százalékos újrafertőződés “rendkívül jó arány”, és a kevés megfertőződött esetében is jellemzően enyhe tünetekkel folyt le a megbetegedés – tette hozzá.

Mindez azt mutatja, hogy újrafertőződés előfordulhat, de rendkívül ritkán, és akkor is jellemzően enyhe lefolyású a betegség, nincs szükség kórházi kezelésre, gépi lélegeztetésre.

Éppen ezért tényként kezelhetjük, hogy a koronavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás felvétele az egyetlen hatásos védelem. Az előző hullámoknál is látni lehetett, hogy a fiatalok, egészségesek is megfertőződhetnek, így fontos, hogy ők is beoltassák magukat, ha még nem tették meg.

Meg kell akadályozni, hogy “fogékony szervezet”, vagyis oltatlan, védtelen szervezet maradjon annak a környezetében, aki fertőzhet. Csak akkor szűnik meg a vírus terjedése, ha nem talál fogékony szervezetet

– tette hozzá Müller Cecília. Az iskolakezdéshez kapcsolódva újabb oltási kampányt szerveznek, de már most is lehet regisztrálni, és fel lehet venni a vakcinát az oltóhelyeken.

Felhívta a figyelmet,, hogy a delta vírusvariánsról tudják, mintegy 60 százalékkal fertőzőbb a brit mutánsnál.

A szennyvízből nyert múlt heti adatok is azt mutatják, hogy “a negyedik hullám küszöbén vagyunk”. Elsősorban Budapesten és Szegeden mértek nagyobb koronavírus-koncentrációt, de az országos átlag is növekszik, már elérte azt a szintet, amelyet a második hullám küszöbén tapasztaltak.

Ne ringassuk magunkat abban, hogy kialakul a nyájimmunitás!

Akkor fog csökkenni a fertőzések száma, „ha egyenként, egyénenként válunk védetté” a védőoltás révén – tette hozzá a tisztifőorvos.

Ennek ellenére harmadik oltás felvételét nem javasolják a teljes lakosságnak, mivel az egészséges szervezetben a jellemzően két dózisból álló védőoltási sorral kialakul az oltóanyag szintjének megfelelő védettség. Vannak viszont olyan csoportok, például az immunhiányos betegek, akiknél az immunválasz gyengébb lehet. Ide tartoznak az idősek is, akiknek szintén gyengébben reagál a szervezete.

Magyarországon senkit nem zárnak el a harmadik oltás lehetőségétől.

Aki úgy érzi, hogy szeretne harmadik oltást, hogy még inkább megerősítse immunrendszerét, élhet a lehetőséggel, de Müller Cecília azt javasolja mindenkinek, hogy oltás előtt konzultáljon orvossal. Magyarországon “heterológ” oltást, vagyis különböző technológiával készült vakcinák beadását javasolják a harmadik vakcinánál.

via koronavirus.gov.hu

Előválasztás
Előző sztori

Tóth Péter magabiztos: tapasztaltnak tartja magát

Következő sztori

Augusztus végéig lehet jelentkezni az Önkéntes Katonai Szolgálatra