Gazdaság

Mindenkinek sok pénz eshet le - Százezrekhez lehet majd hozzájutni

Mindenkinek sok pénz eshet le - Százezrekhez lehet majd hozzájutni

2021. augusztus 24., kedd
Mindenkinek sok pénz eshet le - Százezrekhez lehet majd hozzájutni

A kormány számos intézkedést tett a gazdasági növekedés függvényévé: ilyen például a fiatalok adómentessége, a nyugdíjprémium vagy a családosok személyi jövedelemadó visszatérítése. Ismét beigazolódott, hogy megszorításokkal nem lehet válságot kezelni, csak válságot teremteni - írja a Magyar Nemzet.

Akár több, mint másfél millió is járhat a családoknak

A miniszterelnök és kormánya ígérete szerint, ha a gazdaság növekedése a bruttó hazai termék 5,5 százalékánál magasabb lesz, akkor 2022-ben visszaadja az idei befizetett személyi jövedelemadó összegét. Ez fejenként maximum nyolcszázezer forint lehet, ami azt jelenti, hogy ahol két szülő nevel gyermeket, akár 1,6 millió forint is visszafolyhat a családi kasszába.

A magyar gazdaság a második negyedévben a nyers adatok szerint 17,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított mutatók szerint 17,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ez a hatalmas mértékű növekedés gyakorlatilag példátlan volt eddig, az idei év rekordokat dönt ezen a téren - mindezt egy megpróbáltatásokkal teli járványidőszak után. Persze figyelembe kell venni az alacsony bázisértéket is, ahhoz mérten lett ennyire kiemelkedő az eredmény, de a negyedévről negyedévre is erősödő gazdasági teljesítményt jó jelnek lehet tekinteni.

Az ipari termelés 22, az építőipar 28, míg a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékkal erősödött júniusban.

A Magyar Nemzet elemzése szerint ezekből az adatokból már korábban is látni lehetett az egységes szerkezetű növekedést, továbbá erre hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter is. Az idei nyár rekordjai közé sorolható a turizmus feléledése is: másfélszeresére emelkedett a vendégéjszakák száma.

Ezen számok alapján arra lehet számítani, hogy a gazdasági növekedés idén eléri, de akár meg is haladhatja a nyolc százalékot. Mivel a nyugdíjprémiumot 3,5 százalékos növekedéshez kötötte a kormány, ezért ennek a lehetősége is bőven elérhetővé válik, ugyanis ezt a számot már akkor is produkálni fogja a gazdaság év végéig, ha a teljesítmény nem növekedne tovább - így szinte biztos, hogy az idősek plusz pénzhez fognak jutni. A prémium bevezetése óta ez lesz a legnagyobb összegű kifizetés. Orbán Viktor vasárnapi rádiós interjújában arról is beszélt, hogy akár az 50-56 ezres összeget is meghaladhatja majd a prémium.

https://szegedma.hu/2021/08/orban-szaguld-a-gazdasag-ezert-lesz-lehetoseg-nyugdijpremiumot-fizetni

A kormány a válságkezelés alatt is arra figyelt, hogy fenntartsa a növekedés motorjait - írja a lap. A személyi jövedelemadó visszatérítésére, a nyugdíjprémiumra, a 13. havi nyugdíj visszatérítésére, a fiatal munkavállalók szja-mentességére az ad lehetőséget, hogy az idei második negyedévben a gazdaság visszatért a járvány előtti teljesítményéhez. Ezt kevés uniós ország mondhatja el magáról, hazánk ismét az élmezőnybe került.

Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója korábban felhívta a figyelmet, hogy gazdaságilag kisebb lehet a hatása egy újabb járványhullámnak az eddigiekhez képest, és ha korlátozások bevezetésére lesz szükség, azok jóval enyhébbek lesznek mint a korábban tapasztaltak.

via Magyar Nemzet / Borítókép: pixabay

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.