Videó!

Jelentősen megnőtt az unokázós csalók száma Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az időskorúak jóhiszeműségét kihasználva próbálnak pénzhez jutni. Mutatjuk, mire kell odafigyelni!


Csala-Pellek Borbála, a Szegedi Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadója a SzegedMa megkeresésére elmondta, az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt Szegeden és környékén az unokázós csalások száma.

Kiemelte, ezek a szélhámosok az idős korúak jóhiszeműségét kihasználva próbálnak pénzhez jutni. – Az elkövetők általában éjszaka telefonálnak, azzal az ürüggyel, hogy a sértett egyik hozzátartozója bajba került, baleset érte és ezért pénzre van szükség. Ilyenkor a sértettet arra kérik, hogy utalja át az összeget egy számlaszámra, vagy egy ismerőst küldenek a készpénzért – ismertette a bűntény metódusát. Hozzátette, az utóbbi időszakban nagyon gyakran kaptak ezzel kapcsolatos bejelentést, de szerencsére a sértettek nagy része ellenőrizte a telefonhívást.

A bűnmegelőzési előadó azt tanácsolja:

  • a telefonhívás esetén minél hamarabb ellenőrizze a telefonszámot
  • hívja fel a szóban forgó rokonát
  • ellenőrizze a történet valódiságát
  • a telefonhívás során tegyen fel ellenőrző kérdéseket, hogy zavarba ejtse az elkövetőt

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Ennek érdekében több ismeretterjesztő videót is készítettek. Az egyikben például a Szomszédok című sorozat főszereplői hívják fel a figyelmet az ismeretlen telefonhívások veszélyeire.

Előző sztori

Szegeden nőttek a legkevésbé az albérletárak a vidéki nagy egyetemvárosok közül

Következő sztori

A kis- és nagycsaládokra is vár egy fesztivál a hétvégén