Krimi

Jelentősen megnőtt az unokázós csalók száma Szegeden

Jelentősen megnőtt az unokázós csalók száma Szegeden

2021. augusztus 26., csütörtök
Jelentősen megnőtt az unokázós csalók száma Szegeden


Csala-Pellek Borbála, a Szegedi Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadója a SzegedMa megkeresésére elmondta, az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt Szegeden és környékén az unokázós csalások száma.

Kiemelte, ezek a szélhámosok az idős korúak jóhiszeműségét kihasználva próbálnak pénzhez jutni. – Az elkövetők általában éjszaka telefonálnak, azzal az ürüggyel, hogy a sértett egyik hozzátartozója bajba került, baleset érte és ezért pénzre van szükség. Ilyenkor a sértettet arra kérik, hogy utalja át az összeget egy számlaszámra, vagy egy ismerőst küldenek a készpénzért – ismertette a bűntény metódusát. Hozzátette, az utóbbi időszakban nagyon gyakran kaptak ezzel kapcsolatos bejelentést, de szerencsére a sértettek nagy része ellenőrizte a telefonhívást.

A bűnmegelőzési előadó azt tanácsolja:

  • a telefonhívás esetén minél hamarabb ellenőrizze a telefonszámot
  • hívja fel a szóban forgó rokonát
  • ellenőrizze a történet valódiságát
  • a telefonhívás során tegyen fel ellenőrző kérdéseket, hogy zavarba ejtse az elkövetőt

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Ennek érdekében több ismeretterjesztő videót is készítettek. Az egyikben például a Szomszédok című sorozat főszereplői hívják fel a figyelmet az ismeretlen telefonhívások veszélyeire.

https://www.youtube.com/watch?v=5vB0xdQm4kM&t=7s&ab_channel=PoliceHungary

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.